Adeverinta cu zilele de concediu medical din ultimele 12/24 luni poate fi eliberata de angajator si prin mijloace electronice

Potrivit prevederilor art. 3^1 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, persoanele asigurate pentru concedii si indemnizatii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
a) sa indeplineasca stagiul minim de cotizare prevazut de OUG nr.158/2005;
b) sa prezinte adeverinta de la platitorul de indemnizatii din care sa reiasa numarul de zile de concediu de incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12 luni, cu exceptia urgentelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Iar potrivit prevederilor art.34 din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul nr.15/2018, modificate si completate recent, in vederea acordarii certificatelor de concediu medical, platitorii de indemnizatii de asigurari sociale de sanatate au obligatia sa elibereze asiguratului adeverinte din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni, dupa caz, conform modelului prevazut in anexa nr. 7.

Adeverinta se elibereaza numai persoanelor asigurate care indeplinesc conditia de stagiu de asigurare prevazuta la art. 7 din OUG nr.158/2005, precum si celor aflate in concediu medical pentru unele dintre situatiile prevazute la art. 9 (urgente medico-chirurgicale, tuberculoza, boli infectocontagioase din grupa A, neoplazii, SIDA, carantina) si la art.31 (risc maternal).

Amintim ca persoanele asigurate aflate in concediu medical pentru situatiile prevazute la art.9 si 31 din OUG nr.158/2005 au dreptul la concediu si indemnizatie fara indeplinirea conditiei de stagiu de asigurare.

Stagiul minim de asigurare pentru acordarea concediile medicale si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, este de 6 luni realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical, potrivit prevederilor art.7 din OUG nr.158/2005.

Iar potrivit prevederilor art.78^1 alin.(2) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005, modificate recent, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical in perioada starii de urgenta, adeverinta din care sa rezulte numarul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporara de munca avute in ultimele 12/24 luni se poate elibera si prin mijloace electronice de transmitere la distanta.

Vezi aici
Adeverinta cu zilele de concediu medical din ultimele 12/24 luni – model modificat 2020

Ordinul nr.442/2020: Adeverinta de salariat pentru Casa de sanatate poate fi eliberata de angajator si prin mijloace electronice

(Visited 1,349 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.