Reducerea progrmaului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana. Cum inregistram reducerea programului in Revisal?

Potrivit prevederilor art.52 alin.(3) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul reducerii temporare a activitatii, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, pe perioade care depasesc 30 de zile lucratoare, angajatorul va avea posibilitatea reducerii programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunzatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea programului, dupa consultarea prealabila a sindicatului reprezentativ de la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

Astfel, in cazul reducerii temporare a activitatii pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, motive ce isi produc efectele pe o perioada de cel putin 30 de zile, angajatorul are posibilitatea de a reduce programul de lucru a salariatilor de la 5 zile pe saptamana la 4 zile pe saptamana, cu reducerea corespunatoare a salariului, pana la remedierea situatiei care a cauzat reducerea activitatii.

Angajatorul poate dispune acesata masura dupa consultarea sindicatului reprezentativ la nivelul unitatii sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz. In situatia in care la nvelul angajatorului nu exista sindicat reprezentantiv sau reprezentanti ai salariatilor, angajatorul va proceda la informarea salariatilor despre reducerea temporara a activitatii, motivele care au condus la aceasta reducere si intentia reducerii programului de lucru.

Reducerea temporara a activitatii poate afecta toti salariatii societatii sau numai o parte din salariati. In ziua redusa din programul saptamanal de lucru, salariatii afectati de aceasta masura nu vor presta activitate, iar angajatorul nu va plati drepturile salariale. Masura reducerii programului de lucru se va dispune de angajator in baza unor decizii individuale.

Trebuie sa tinem cont de faptul ca reducerea programului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana se face intocmai. Legea nu prevede alta varianta a reducerii programului saptamanal de lucru, cum ar fi reducerea numarului de ore pe saptamanal sau reducerea normei zilnice.

Reducerea programulului de lucru de la 5 zile la 4 zile pe saptamana se transmite in Revisal, iar temeiul legal este art. 52 alin. (3) din Codul muncii. Iar referitor la modul de inregistrare in Revisal, suntem de parere ca aceasta reducere cu o zi a programului saptamanl de lucru se opereaza in Revisal saptamanal, cu respectarea prevederilor HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta asalariatilor, data de inceput a suspendarii fiind egala cu data de sfarsit a suspendarii, iar data incetarii suspendarii fiind ziua urmatoare. Nu se opereaza modificari asupra salariului, avand in vedere ca programul saptamanal se reduce cu o zi, automat si salariul se reduce corespunzator.

(Visited 2,186 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.