Somajul tehnic suspenda perioada de proba?

Porivit prevederilor art. 31 alin.(1) si (4) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.

Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

Nu trebuie sa uitam ca, verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice (a se vedea art.31 alin.(2) din Codul muncii).

Nu trebuie sa uitam nici faptul ca, in cazul contractului individual de munca pe durata determinata, salariatul in cauza poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi: 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni; 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni; 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni; 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni (a se vedea art.85 din Codul muncii).

In cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, Codul muncii prevede la art.52 alin.(1) lit.c) posibilitatea suspendarii contractului de munca, din initiativa angajatorului. Iar pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare activitatii, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Aceasta suspendare a contractului individual de munca este cunoscuta in practica si sub denumirea de somaj tehnic.

Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Iar in cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept (a se vedea art.49 alin.(2) si alin.(6) din Codul muncii).

Asadar, somajul tehnic constituie o situatie de suspendare a contractului individual de munca din initiativa angajatorului si poate interveni chiar daca salariatul se afla in perioada de proba. Si, avand in vedere ca, pe durata suspendarii contractului de munca, salariatul nu-si poate desfasura activitatea si nu poate avea loc verificarea aptitudinilor salariatului de care angajator, apeciem ca perioada de proba se suspenda, urmand ca la incetarea cauzei care a dus la suspendarea contractului de munca, salariatul sa se afle din nou in perioada de proba.

(Visited 615 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× 1 = nine

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.