Incetare suspendare CIM pentru somaj tehnic. Documente intocmite si inregistrarea in Revisal

Potrivit prevederilor art.52 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului.

Iar la art.53 din Codul muncii aflam ca, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare activitatii, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Aceasta suspendare a contractului individual de munca este cunoscuta in practica si sub denumirea de somaj tehnic.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

Referitor la inregistrarea in Revisal a incetarii suspendarii contractului de munca pentru somaj tehnic,  art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede ca perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmit in registru cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Prin urmare, in cazul somajului tehnic contractul de munca se suspenda in temeiul art.52 alin.(1) lit c) din Codul muncii, iar incetarea suspendarii contractului se inregistreaza in aplicatia Revisal si se transmite in REGES cel tarziu in ziua anterioara datei incetarii suspendarii, in baza deciziei de suspendare care cuprinde si data suspendarii si data de sfarsit a suspendarii contractului de munca.

Daca incetarea suspendarii are loc anterioar datei mentionate in decizia de suspendare sau in decizia de suspendare nu este trecuta data de sfarsit a suspendarii, atunci la incetarea suspendarii se va emite o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca.

(Visited 1,865 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 6 = three

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.