Incetare suspendare CIM pentru somaj tehnic. Ce documente intocmim si cand inregistram incetarea suspendarii CIM in Revisal?

Potrivit prevederilor art.52 alin.(1) lit.c) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul intreruperii sau reducerii temporare a activitatii, fara incetarea raportului de munca, pentru motive economice, tehnologice, structurale sau similare, contractul individual de munca poate fi suspendat din initiativa angajatorului.

Iar la art.53 din Codul muncii aflam ca, pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare a activitatii, salariatii implicati in activitatea redusa sau intrerupta, care nu mai desfasoara activitate, beneficiaza de o indemnizatie, platita din fondul de salarii, ce nu poate fi mai mica de 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat. Pe durata reducerii si/sau a intreruperii temporare activitatii, salariatii se vor afla la dispozitia angajatorului, acesta avand oricand posibilitatea sa dispuna reinceperea activitatii.

Aceasta suspendare a contractului individual de munca este cunoscuta in practica si sub denumirea de somaj tehnic.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

Poptrivit prevederilor art.XI alin.(1) si (2) din OUG nr.30/2020 pentru modificarea si completarea unor acte normative, precum si pentru stabilirea unor masuri in domeniul protectiei sociale in contextual situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului SARS – CoV – 2, pe perioada starii de urgenta, pentru perioada suspendarii temporare a contractului individual de munca, din initiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Codul muncii, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizatiile de care beneficiaza salariatii se stabilesc la 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat si se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020. De aceste prevederi au beneficiat salariatii angajatorilor care au redus sau intrerup temporar activitatea total sau partial ca urmare a efectelor epidemiei coronavirusului SARS-CoV-2, pe perioada starii de urgenta decretate, conform unei declaratii pe propria raspundere a angajatorului.

Iar prin OUG nr.70/2020, care reglementeaza o serie de masuri aplicabile incepand cu data de 15 mai 2020 si preleungeste o serie de termene, in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului, acordarea indemnizatiilor prevazute de art. XI din OUG nr. 30/2020 s-a prelungit si pentru perioada cuprinsa intre incetarea starii de urgenta si 31 mai 2020, cu posibilitatea continuarii dupa aceasta data doar in domeniile in care se vor mentine restrictiile.

Referitor la inregistrarea in Revisal a incetarii suspendarii contractului de munca pentru somaj tehnic, art.4 alin.(1) lit.e) din HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor prevede ca perioada, cauzele de suspendare si data incetarii suspendarii contractului individual de munca, cu exceptia cazurilor de suspendare in baza certificatelor medicale, se transmit in registru cel tarziu in ziua anterioara datei suspendarii/datei incetarii suspendarii, cu exceptia situatiei absentelor nemotivate cand transmiterea in registru se face in termen de 3 zile lucratoare de la data suspendarii.

Prin urmare, in cazul somajului tehnic contractul de munca se suspenda in temeiul art.52 alin.(1) lit c) din Codul muncii, iar incetarea suspendarii contractului se inregistreaza in aplicatia Revisal si se transmite in REGES cel tarziu in ziua anterioara datei incetarii suspendarii, in baza deciziei de suspendare care cuprinde si data suspendarii si data de sfarsit a suspendarii contractului de munca.

Daca incetarea suspendarii are loc anterioar datei mentionate in decizia de suspendare sau in decizia de suspendare nu este trecuta data de sfarsit a suspendarii, atunci la incetarea suspendarii se va emite o decizie de incetare a suspendarii contractului de munca.

Astfel, daca data de sfarsit a suspendarii este data de 31.05.2020, atunci data incetarii suspendarii este data de 01.06.2020. Insa, avand in vedere ca data de 31.05.2020 (ultima zi in care se poate inregistra incetarea suspendarii in Revisal), cade intr-o zi nelucratoare, emiterea deciziei de incetare a suspendarii, acolo unde este cazul, si inregistrarea in Revisal se va face cel tarziu la data 29.05.2020.

(Visited 2,035 times, 1 visits today)

One Response to Incetare suspendare CIM pentru somaj tehnic. Ce documente intocmim si cand inregistram incetarea suspendarii CIM in Revisal?

  1. octavia says:

    Felicitari si multumiri pentru acuratea informatiilor!Respect!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.