ITM: amenzi cuprinse intre 1500 lei si 3000 de lei pentru fiecare persoana identificata prestand munca suplimentara

Amintim ca Legea nr.85/2020 pentru modificarea art.260 alin.(1) lit.i) din Codul muncii a fost publicata in Monitoul Oficial nr.525 din 18 iunie 2020 si a intrat in vigoare de la data de 21 iunie 2020.

Potrivit art.260 alin.(1) lit.i) din Codul muncii, modificat prin Legea nr.85/2020, nerespectarea dispozitiilor privind munca suplimentara constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 lei la 3.000 lei pentru fiecare persoana identificata ca prestand munca suplimentara.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

In urma acestei modificari aduse Codului muncii, Inspectoratul Teritorial de Munca Arad reaminteste angajatorilor si salariatilor, printr-un material publicat pe site-ul institutiei, ca munca suplimentara nu poate fi efectuata fara acordul salariatului, cu exceptia cazului de forta majora sau pentru lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor unui accident.

Munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice dupa efectuarea acesteia, intr-o atare situatie salariatul beneficiind de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru.

In cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul prevazut mai sus, munca suplimentara va fi platita salariatului prin adaugarea unui spor la salariu, spor care se stabileste prin negociere, in cadrul contractului colectiv de munca sau a contractului individual de munca, dupa caz, si nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza.

Conform dispozitilor legale in vigoare, durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare, tinerilor in varsta de pana la 18 ani si salariatilor care au incheiat contract individual de munca cu timp partial fiindu-le interzisa prestarea de munca suplimentara.

Angajatorii care incalca dispozitiile legale cu privire la desfasurarea muncii suplimentare risca amenzi cuprinse intre 1500 lei si 3000 de lei pentru fiecare persoana identificata prestand munca suplimentara.

(Visited 1,206 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.