Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Salariatul poate continua activitatea in baza aceluiasi CIM?

Potrivit dispozitiilor art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani.

Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai (a se vedea art.56 alin.(3) din Codul muncii).

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 11.08.2020, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

O alta exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca o regasim la alin.(4) a art.56 din Codul muncii care prevede ca, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Dupa cum se observa din prevederile legale mentionate mai sus, in ambele situatii prevazute ca exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca se face referire la situatia indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.

Art.56 alin.(1) lit.c) teza a doua ultima ipoteza din Codul muncii prevede ca incetarea de drept a contractului de munca intervine si la data comunicarii deciziei de pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Insa, nu regasim aceasta situatie si la exceptiile de la incetarea de drept a contractului de munca si posibilitatea salariatului in cauza de a continua activitatea in baza aceluiasi contract individual de munca.

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

(Visited 1,986 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


8 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.