Model regulament intern actualizat 2020. Data de la care regulamentul intern actualizat produce efecte

Potrivit prevederilor art.243 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, dupa adoptare, pentru a produce efecte, regulamentul intern trebuie adus la cunostinta salariatilor. Obligatia de informare ii revine angajatorului, iar modul concret de informare a salariatilor cu privire la continutul regulamentului intern se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, dupa caz, prin continutul regulemantului intern. Regulamentul intern se afiseaza la sediul angajatorului.

Aceeasi procedura de informare trebuie urmata si in cazul in care intervine vreo modificare in continutul regulamentului intern.

In plus, ori de cate ori este angajat un nou salariat, angajatorul are obligatia de a-i aduce la cunostinta prevederile regulamentului intern aplicabil.

De retinut este faptul ca regulamentul intern produce efecte fata de salariatii angajatorului din momentul incunostintarii acestora cu privire la continutul regulamentului intern si nu de la o data stabilita de angajator. Nu este ca si in cazul contractului colectiv de munca incheiat la nivelul unitatii care se aplica de la data inregistrarii lui la ITM sau de la o data ulterioara stabilita de parti.

Este recomandata, pe langa afisarea regulamentului intern la sediu, afisarea acestuia si la punctele de lucru, centrele de productie etc., in functie de modul de organizare a angajatorului, pentru a facilita accestul salariatilor la continutul regulamentului intern.

Nu este suficienta doar afisarea regulamentului intern. Informarea trebuie sa aiba ca si finalitate dovada informarii, care se realizeaza, de regula, prin intocmirea unui tabel cu salariatii societatii care semneaza ca au luat la cunostinta de prevederile regulamentului sau de modificarile aduse acestuia, sau chiar prin inmanarea unui exemplar din regulamentul intern pe care salariatul, dupa ce il va citi, va semna pe fiecare pagina. Se pot stabili si alte mijloace de informare, dar important este ca angajatorul sa aiba dovada ca salariatul si-a insusit prevederile acestui document. Data la care salariatul a semnat ca a luat la cunostinta de prevederile regulamentului intern este data de la care regulamentul intern isi produce efectele fata de salariatul in cauza.

Reamintim ca prin Legea nr.213/2020 pentru modificarea si completarea Codului muncii, publicata in Monitorul Oficial nr.893 din 30 septembrie 2020, au fost aduse o serie de modificari si completari Codului muncii, printre care si modificarea lit.d) de la art.242.

Astfel, printre dispozitiile minimale pe care trebuie sa le cuprinda regulamentul intern se numara si procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca.

Avand in vedere modificarile legislative din ultima perioada, va propunem lucrarea Regulament intern: model si documente conexe actualizata octombrie 2020, unde gasiti:
– un model de regulament intern in format editabil, actualizat la 13.10.2020, care trebuie doar personalizat si folosit;
– procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca;
– reguli prevind prevenirea si sanctionarea tuturor formelor de discriminare si hartuire la locul de munca;
– reguli, masuri si obligatii pentru prevenirea raspandirii coronavirusului SARSCoV-2 si pentru asigurarea desfasurarii activitatii la locurile de munca organizate de angajator in conditii de securitate si sanatate in munca;
– model note informare privind masurile pentru prevenirea imbolnavirilor cu coronavirusul SARS-CoV-2 la locurile de munca;
– model nota de informare privind prelucrarea datelor cu caracter personal;
– o serie de drepturi si obligatii particulare care nu sunt indicate la art.39-40 din Codul muncii;
– gasiti enumerate fapte ce constituie abateri disciplinare, reguli, proceduri ce dezvolta prevederile generale prevazute de lege;
– gasiti si alte modele de documente necesare care trebuie sa insoteasca regulamentul intern;
– indicatii pentru a completa corect regulamentul intern;
– aveti siguranta intocmirii unui document complet, care respecta prevederile legale actualizate la zi.

Lucrarea “Regulament intern: model si documente conexe”, a fost actualizata in data de 13.10.2020, dupa cum urmeaza:
Actualizare 29 (13.10.2020):
– Au fost aduse modificari si completari modelului de regulament intern in baza prevederilor Legii nr.213/2020 privind modificarea si completarea Codului muncii. In acest sens a fost modificat si completat capitolul care reglementeaza procedura disciplinara. A fost modificat titlul capitolulul X, din Procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor, in Procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor, capitol care a fost completat cu procedura de conciliere a conflictelor individuale de munca, dar si cu procedura de solutionare a sesizarilor privind discriminarea si hartuirea. A fost inlocuita, in cuprinsul lucrarii, procedura de solutionare a cererilor sau reclamatiilor individuale ale salariatilor cu procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor. Au fost aduse completari cu privire la posibilitatea partilor de fi asistate la negocierea, incheierea sau modificarea contractului individual de munca ori pe durata concilierii unui conflict individual de munca de catre un consultant extern specializat in legislatia muncii. A fost adaugat dreptul angajatorului de a-si organiza acivitatea de salarizare si de resurse umane.
– Au fost adaugate doua noi abateri disciplinare, iar actele, faptele si comportamentul de discriminare, hartuire morala, hartuire sexuala, hartuire psihologica au fost prevazute ca abateri grave.
– A fost adaugat un nou punct partii teoretice a lucrarii si anume pct. 2.6 Contraventii prevazute pentru lipsa unor prevederi din regulamentul intern.
Lucrarea se livreaza la adresa de e-mail comunicata, atat in format pdf. cat si in format doc., fiind usor de utilizat.

Detalii gasiti aici: “Regulament intern: model si documente conexe”.

Alte lucrari din Libraria contabun.ro, actualizate 2020:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

(Visited 503 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


− 2 = five

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.