Concediere individuala. Angajatorii trebuie sa aplice criterii de departajare pentru alegerea salariatilor care urmeaza sa fie concediati?

Avocatul Poporului a sesizat Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la interpretarea si aplicarea neunitara a prevederilor art.65 alin.(2) din Codul muncii, referitor la sintagma “cauza reala si serioasa”, in sensul de a stabili “daca un carater serios al concedierii presupune ca, in situatia reducerii numarului de posturi identice din cadrul unitatii, angajatorul trebuie sa aplice unele criterii de departajare/selectie, pentru a justifica alegerea salariatului/salariatilor care urmeaza sa fie concediat/concediati dintr-un numar de salariati care desfasoara activitati identice sau similare”.

Avand in vedere ca instantele de judecata nu au un punct de vedere unitar in ceea ce priveste interpretarea si aplicarea dispozitiilor art.65 alin.(2) din Codul muncii, fiind identificate doua orientari:

Intr-o prima orientare s-a apreciat ca angajatorul nu trebuie sa aplice criterii de selectie pentru a justifica alegearea salariatului in vederea concedierii, este suficient ca acesta sa urmareasca eficientizarea propriei activitati, fiind atributul exclusiv al angajatorului de a hotari asupra modului in care isi organizeaza activitatea.

In cea de a doua orientare, instantele au apreciat ca angajatorii trebuie sa aplice criterii de departajare in cazul alegerii salariatului ce urmeaza sa fie concediat. Angajatorul poate sa decida asupra necesitatii reducerii numarului de salariati, dar trebuie sa dovedeasca ca salariatul a fost concediat din motive obiective, care nu au legatura cu persoana sa, motiv pentru care presupune existenta unor criterii de departajare care au determinat desfiintarea tocmai a postului detinut de salariatul concediat, indiferent daca suntem in prezenta unei concedieri colective sau individuale.

Pasii care trebuie urmati in cazul concedierii colective, baza legala, modele si formulare necesare, informatii si explicatii utile gasiti aici: Concedierea colectiva – ghid practic.

Avocatul Poprului considera ca a doua opinie este in acord cu litera si spiritul legii, motivat de faptul ca, angajatorul dispunde de dreptul de a decide asupra necesitatii reducerii numarului de personal, ca urmare a desfiintarii unor posturi, insa, in cazul in care, cu ocazia luarii masurii de reducere a numarului de posturi sunt vizati salariati ce indeplinesc atributii identice sau similare, angajatorul trebuie sa fie in masura sa arate care sunt criteriile de departajare/selectie, pentru a justifica alegerea unui salariat care urmeaza a fi concediat dintr-un numar de salariati care desfasoara activitati similare sau ocupa functii identice.

Recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului poate fi consultat aici.

Prin Decizia nr.30, in dosarul nr.2558/1/2020, in sedinta din 7 decembrie 2020, Inalta Curte de Casatie si Justitie – Completul pentru solutionarea recursurilor in interesul legii, legal constituit, a solutionat recursul in interesul legii, fiind pronuntata urmatoarea solutie:

Respinge ca inadmisibil recursul in interesul legii formulat de Avocatul Poporului cu privire la: <<interpretarea si aplicarea unitara a dispozitiilor art. 65 alin. (2) din Legea nr. 53/2003, republicata, referitor la sintagma „cauza reala si serioasa” in sensul de a se stabili „daca un caracter serios al concedierii presupune ca, in situatia reducerii numarului de posturi identice din cadrul unitatii, angajatorul trebuie sa aplice unele criterii de departajare/selectie, pentru a justifica alegerea salariatului/salariatilor care urmeaza sa fie concediat/concediati dintr-un numar de salariati care desfasoara activitati identice sau similare”>>.

Obligatorie, potrivit dispozițiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedura civila.

Dupa redactarea considerentelor si semnarea deciziei, aceasta urmeaza sa fie publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

(Visited 631 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


1 + = six

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.