Inspectia muncii: Conditionarea salariatului de catre angajator, la reluarea activitatii, de a prezenta un test negativ SARS-CoV-2 este o masura excesiva

Conditionarea salariatului de catre angajator, la momentul intoarcerii la locul de munca, de efectuarea si prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2 este o masura excesiva, impusa in afara cadrului legal, se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul Inspectiei Muncii.

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

”Avand in vedere relaxarea restrictiilor anuntate in capitala in perioada urmatoare, atragem atentia atat angajatorilor cat si angajatilor ca respectarea, in continuare, a masurilor de prevenire si protectie impotriva raspandirii COVID-19 sunt obligatorii si extrem de importante atat pentru protejarea propriei sanatati cat si a celorlalti.

Inspectorii de munca isi vor face in continuare datoria, vor fi pe teren, ca si pana acum,in actiuni de control riguroase, indiferent de ora si de ziua din saptamana sau de conditiile meteorologice. Din analiza rezultatelor actiunilor de control, se observa ponderea mult mai mare a avertismentelor si a masurilor dispuse pentru remedierea neconformitatilor prinraportare la numarul amenzilor, care, asa cum am mai spus in nenumarate randuri, nu reprezinta un scop in sine.

De asemenea, doresc sa reamintesc un aspect, pe care inspectoratele teritoriale de munca l-au difuzat deja, referitor la conditionarea salariatului de catre angajator, la momentul intoarcerii la locul de munca, de efectuarea si prezentarea unui test negativ SARS-CoV-2.

Le atragem atentia angajatorilor ca acest lucru este o masura excesiva, impusa in afara cadrului legal.

Potrivit Ordinului Ministrului Sanatatii, pacientii asimptomatici / simptomatici cu forme usoare, ce au incheiat perioada de izolare de 14 zile de la data primului test, declarati vindecati fara al doilea test de control, isi pot relua activitatile curente si profesionale cu pastrarea distantarii si purtarea mastii acasa si la locul de munca pentru inca 10 zile, cu respectarea prevederilor in vigoare, fara a fi conditionati de efectuarea unui nou test.” a declarat Dantes Nicolae BRATU, inspector general de stat, potrivit comunicatului publicat pe site-ul institutiei in data de 28.01.2021.

Vezi si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

 

(Visited 575 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.