Initierea negocierii colective: cand este obligatorie, dar si alte informatii utile

Potrivit prevederilor art.129 alin.(1) din Legea dialogului social nr.62/2011, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au un numar de cel putin 21 de salariati.

Obligativitatea negocierii colective la nivel de unitate, cu exceptia cazului in care angajatorul are incadrati mai putin de 21 de salariati, este prevazuta si de Codul muncii la art.229, alin.(2).

Initiativa negocierii apartine angajatorului reprezentat in cadrul negocierii colective de catre organul de conducere stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare.

Vezi aici un model de contract colectiv de munca (editabil), in lucrarea Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

In cazul in care exista un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, angajatorul va initia negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractului colectiv de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca.

In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii. Odata sesizat cu o asfel de cerinta din partea organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, angajatorul este obligat sa-i dea curs. Prin urmare, in termen de 5 zile calendaristice de la data declansarii procedurilor de negociere, angajatorul are obligatia sa convoace toate partile indreptatite in vederea negocierii contractului colectiv de munca.

Daca la nivel de unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment. Referitor la termenele si procedura negocierii colective, legiuitorul nu face distinctie intre negocierea obligatorie si cea facultativa.

In scopul asigurarii participarii la negocierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate, angajatorul va transmite partilor indreptatite sa negocieze anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective.

Convocarea la negocierea colectiva poate fi facuta si de catre organizatia sindicala sau reprezentantii salariatilor, daca angajatorul nu a initiat negocierea.

Neinvitarea la negocieri a tuturor partilor indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca constituie motiv de neinregistrare a contractului colectiv de munca negociat.

Anuntul privind intentia de incepere a negocierilor colective va fi transmis in forma scrisa tuturor partilor indreptatite sa negocieze contractul colectiv de munca. Acestea vor confirma in scris primirea respectivului anunt si acceptarea sau refuzul participarii la negociere. Lipsa unui raspuns scris, coroborata cu prezentarea dovezii de invitare la negocieri, va fi interpretata ca refuz de participare la negocieri.

Durata negocierii colective nu poate depasi 60 de zile calendaristice. Totusi, legea permite ca aceasta durata sa fie depasita, insa, doar prin acordul partilor.

In ceea ce priveste negocierea clauzelor si incheierea contractelor colective de munca, partile sunt egale si libere. Este interzisa orice imixtiune a autoritatilor publice, sub orice forma si modalitate, in negocierea, incheierea, executarea, modificarea si incetarea contractelor colective de munca.

Pasii pe care trebuie sa-i urmati, baza legala, modele de formulare necesare, si explicatii utile privind negocierea colectiva, incheierea si inregistrarea contractului colectiv de munca la nivel de unitate gasiti in lucrarea „Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic”.

Important! Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5 000 lei si 10 000 lei.

In plus, daca angajatorul nu initiaza negocierea, inspectorii de munca, in cazul unui control, pot dispune angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei.

Nu trebuie sa uitam nici de prevederile art.156 din Legea dialogului social nr.62/2011, potrivit carora salariatii unitatii au dreptul de a declansa conflicte colective de munca in legatura cu inceperea, desfasurarea si incheierea negocierilor contractelor colective de munca.

Vezi si Contractele colective de munca pe durata starii de alerta: prelungire valabilitate si termen initiere negociere colectiva

Vezi si lucrarile din Libraria contabun.ro actualizate in 2021:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,854 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.