Proiect de modificare a OUG nr.111/2010: modificari importante privind acordarea stimulentului de insertie

Pe site-ul Ministerului Muncii si Protectiei Sociale a fost publicat ieri, 11.03.2021, spre dezbatere un proiect de ordonanta de urgenta pentru modificarea si completarea OUG nr.111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor. Printre modificarile si completarile pe care le regasim in proiect o mare parte se refera la acordarea stimulentului de insertie, clarificari privind acordarea, majorarea acestuia in anumite conditii si flexibilizarea acordarii stimulentului de insertie, modificari si completari la care trebuie sa fie atenti si angajatorii.

Enumeram mai jos cateva dintre modificarile si completarile prevazute in proiectul de modificare a OUG nr.111/2010.

RI 2017

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Astfel, proiectul prevede ca, persoanele care, in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului obtin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de insertie, dupa cum urmeaza:
a) in cuantum de 1500 lei, daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului potrivit art. 3, oricand inainte de implinirea de catre copil a varstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati;

b) in cuantum de 650 lei daca persoanele indreptatite obtin venituri supuse impozitului, oricand dupa implinirea de catre copil avarstei de 6 luni, respectiv 1 an in cazul copilului cu dizabilitati, acordat pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

Beneficiaza de un stimulent de insertie in cuantumul de 650 lei pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati:
a) persoanele prevazute mai sus, dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati, in continuarea stimulentului de insertie acordat pana la implinirea de catre copil a acestei varste;

b) persoanele care au beneficiat de concediu și indemnizatie lunara pentru creșterea copiilor si care obtin venituri supuse impozitului, oricand dupa implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

In situatia persoanelor indreptatite aflate in plata stimulentului de insertie care solicita concediile medicale prevazute la art. 2 alin.(1) cu exceptia celui prevazut la lit.c) din OUG nr.158/2005, plata stimulentului de insertie nu se suspenda.

Iar la art.2 alin.(1) din OUG nr.158/2005 regasim:
a) concedii medicale si indemnizatii pentru incapacitate temporara de munca, cauzata de boli obișnuite sau de accidente in afara muncii;
b) concedii medicale si indemnizatii pentru prevenirea imbolnavirilor și recuperarea capacitatii de munca, exclusiv pentru situatiile rezultate ca urmare a unor accidente de munca sau boli profesionale;
c) concedii medicale si indemnizatii pentru maternitate; (acest tip de concediu medical suspenda plata stimulentul de insertie, potrivit proiectului).
d) concedii medicale si indemnizatii pentru ingrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale si indemnizatii de risc maternal.

In situatiile de suspendare a drepturilor prevazute la art. 16 alin. (2) si art. 17 alin. (2) si (3), acestea pot fi solicitate si de catre o alta persoana indreptatita, daca indeplineste cerintele prevazute de ordonanta de urgenta. Drepturile prevazute de ordonanta de urgenta se cuvin si se acorda noului beneficiar de la data suspendarii, daca cererea a fost depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la data la care s-a produs suspendarea, respectiv de la data cererii, daca cererea a fost depusa dupa acest termen.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu si in cazul in care salariatei/salariatului care se afla in plata stimulentului de insertie pana la 3 ani, respectiv 4 ani in cazul copilului cu handicap. Iar iterdictia de la incetarea contractului de munca se extinde, o singura data, cu 6 luni, dupa incetarea dreptului la stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin.(2) , respectiv dupa implinirea de catre copil a varstei de 3 ani, 4 ani in cazul copilului cu dizabilitati.

Aceste prevederi privind interdicitia de la concediere nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii, precum si in situatia inregistrarii de abateri disciplinare ale salariatei/salariatului, potrivit art. 61 lit. a) din Codul muncii.

In cazul persoanei indreptatite care are calitatea de salariat si care se intoarce la activitatea profesionala pentru a obtine stimulentul de insertie acordat in conditiile art.7, aceasta are obligatia de a anunta, in scris, angajatorul cu cel putin 30 de zile inainte intentia de reluare a raportului de munca sau de serviciu. Este interzis angajatorului sa restrictioneze accesul salariatei/salariatului la acordarea stimulentului de insertie, daca aceasta/acesta si-a indeplinit obligatia prevazuta mai sus.

Acestea sunt doar cateva dintre modificarile din proiectul de modificare si completare a OUG nr.111/2010. Proiectul poate fi consultat aici.

Atentie! Este vorba de un proiect de ordonanta de urgenta, publicat spre dezbatere, acesta poate suferi modificari.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 611 times, 1 visits today)

One Response to Proiect de modificare a OUG nr.111/2010: modificari importante privind acordarea stimulentului de insertie

  1. Catalina says:

    Bună ziua,

    Deci proiectul nu specifica ca s-ar scurta perioada de acordare a stimulentului de la 3 la 2 ani, pt cei care se întorc după 6 luni, asa cum a tot apărut prin presa?
    Prin urmare, dacă te întorci la munca cu 60 de zile înainte de împlinirea vârstei de 2 ani a copilului, se primește în continuare suma de 650 pana la 3 ani. (evident, în cazul în care se aproba varianta asta de proiect)
    Multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published.


four − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.