Concediul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?

Intrebare: Salariatul s-a prezentat la medic dupa terminarea programului de munca, iar medicul i-a eliberat certificat medical incepand cu acea zi. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Raspuns: Potrivit prevederilor art.33 alin.(5) din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul nr.15/1311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care asiguratilor prevazuti la art. 1 alin. (1) lit. A si B din OUG nr.158/2005, li se acorda certificat de concediu medical in aceeasi zi in care au desfasurat activitatea in cadrul programului complet de lucru, indemnizatia se va acorda numai pentru zilele urmatoare celei in care a fost acordat certificatul.

Prin urmare, in situatia in care salariatul este prezent la munca conform normei din contract, iar apoi aduce certificat medical care cuprinde si ziua lucrata, acesta va fi pontat in ziua respectiva prezent la locul de munca si platit corespunzator pentru activitatea prestata. Indemnizatia i se va acorda incepand cu ziua urmatoare celei in care a fost acordat certificatul medical. Iar pentru a evidentia faptul ca certificatul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat, apreciem ca in rubrica „Observatii“ a certificatului de concediu medical se va inscrie ca prima zi a certificatului medical se suprapune cu o zi in care salariatul a desfasurat activitate in cadrul programului complet de munca, iar certificatul medical a fost eliberat dupa terminarea programului.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 6,085 times, 1 visits today)

One Response to Concediul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?

  1. Sicrieru Violeta says:

    Intrebare : Raspunsul dvs este valabil si pentru cazurile de concedii medicale pentru cod 07 sau 51 ? Sunt situatii cand raspunsul de decizia DSP este emisa mult dupa orele de program. Ex.: salariatul este anuntat dupa orele de program ca o persoana cu care a fost in contact este pozitiva COVID sau dimineata, dupa tura de noapte se testeaza si raspunsul ca este pozitiv vine seara. Concediile medicale sunt enise de medicii de familie conform deciziei emise de DSP. Deci, cum pontam prima zi din concediul medical (prima zi din decizia DSP) daca salariatul a lucrat in acea zi ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.