CIM cu timp partial. Care este norma de lucru minima si norma maxima pentru un contract de munca cu timp partial?

Potrivit prevederilor art.103 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe.

 

Iar conform prevederilor art.104 alin.(3) si (4) din Codul muncii, salariatul comparabil este salariatul cu norma intreaga din aceeasi unitate, care are acelasi tip de contract individual de munca, presteaza aceeasi activitate sau una similara cu cea a salariatului angajat cu contract individual de munca cu timp partial, avandu-se in vedere si alte considerente, cum ar fi vechimea in munca si calificarea/aptitudinile profesionale. Atunci cand nu exista un salariat comparabil in aceeasi unitate, se au in vedere dispozitiile din contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, reglementarile legale in domeniu.

Numarul de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil este, de regula, de 8 ore pe zi, de 40 ore pe saptamana si in jur de 168 ore pe luna.

Dupa cum se observa din definitia data de Codul muncii salariatului cu fractiune de norma, durata muncii salariatului incadrat in baza unui contract de munca cu timp partial este raportata la durata saptamanala sau la durata lunara, nu la durata zilnica, si nu trebuie sa atinga pragul duratei de munca saptamanale sau lunare a unui salariat cu norma intreaga comparabil (40 de ore/saptamana sau in jur de 168 ore/luna).

Legiuitorul stabileste o durata maxima a timpului de munca pentru un contract de munca cu timp partial, nu si una minima si face referire la ore normale de lucru. Prin urmare, partile vor stabili durata fractiunii de munca pentru care se va incheia contractul individual de munca cu timp partial, cu conditia ca fractiunea de norma sa nu atinga pragul saptamanal sau lunar al unui salariat cu norma intreaga comparabil. In ceea ce priveste norma minima, consideram ca aceasta nu poate fi mai mica de 1 ora pe luna.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,505 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.