Salariatul absenteaza nemotivat. Absentele nemotivate diminueaza durata concediului de odihna?

Potrivit prevederilor art.16 alin.(6) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca.

Codul muncii prevede la art. 51 alin.(2) si faptul ca in situatia absentelor nemotivate ale salariatului contractul individual de munca poate fi suspendat in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil, contractul individual de munca, precum si prin regulamentul intern.

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Chiar daca legiuitorul nu invoca direct obligatia suspendarii contractului de munca in cazul absentelor nemotivate ale salariatului, efectele contractului se suspenda. Salariatul absenteaza, nu presteaza munca si nu primeste salariu.

Codul muncii prevede la art.49 alin.(2)-(4) ca suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute mai sus, daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. Iar in cazul suspendarii contractului individual de munca din cauza unei fapte imputabile salariatului, pe durata suspendarii acesta nu va beneficia de niciun drept care rezulta din calitatea sa de salariat.

Referitor la dreptul la concediul anual de odihna, acest drept se naste pentru perioadele de activitate prestata de salariat, in vederea refacerii fortei de munca. Iar art.145 alin.(4) din Codul muncii prevede ca, la stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

Avand in vedere ca abesentele nemotivate inseamna neprestarea muncii, adica perioade de timp in care salariatul a fost absent de la locul de munca fara sa anunte sau sa motiveze absentele, pentru aceasta perioada, drept consecinta, nu primeste salariu si nu are nici dreptul la concediu de odihna.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 2,470 times, 4 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.