Cadouri oferite angajatilor cu ocazia Pastelui. Cum tratam fiscal aceste cadouri?

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

RI 2017

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Nu sunt impozabile nici veniturile de natura celor prevazute mai sus, realizate de persoane fizice, daca aceste venituri sunt primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, cu exceptia indemnizatiilor de vacanta acordate potrivit legii.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(iii) cadouri oferite angajatilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru angajatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevazut in contractul de munca, regulamentul intern, sau primite in baza unor legi speciale si/sau finantate din buget, este neimpozabila, in masura in care valoarea totala a acestora nu depaseste intr-un an fiscal, pentru fiecare angajat, nivelul unui castig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul in care au fost acordate.

Iar la pct.12 alin.(11) de la Sectiunea 1 – Definirea veniturilor din salarii si asimilate salariilor, Capitolul III – Venituri din salarii si asimilate salariilor din Normele de aplicare a Codului fiscal aflam ca, in sensul prevederilor art. 76 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, limita de 150 lei se aplica separat pentru cadourile, inclusiv tichetele cadou, acordate pentru fiecare ocazie din cele prevazute, pentru fiecare angajat si pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar si in cazul in care parintii lucreaza la acelasi angajator. Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit impozabil din salarii.

Potrivit prevederilor art.142 lit.b) din Codul fiscal, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse in baza de calcul al contributiei in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 150 lei:
(i) cadouri oferite angajatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;
(…)

Aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (art.157 alin.(2) din Codul fiscal) si nici in baza lunara de calcul a contributiei asiguratorii pentru munca (art.220^4 alin.(2) din Codul fiscal).

Partea care depaseste limita de 150 lei reprezinta venit din salarii si se cuprinde in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform pct.5 alin.(1) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru aplicarea art.142 lit.b).

Iar conform prevederilor art. 25 alin.(3) lit.b) pct.3 din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor sunt cheltuieli sociale, cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Prin urmare, cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori angajatilor cu ocazia Pastelui sunt venituri neimpozabile si nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul a contributiilor sociale in masura in care valoarea acestora nu depaseste 150 lei. Iar pentru a nu fi considerate avantaje in bani sau in natura, acordarea acestor beneficii salariatelor trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Amintim ca pana la modificarea Codului fiscal prin OUG nr.13/2021, Codul fiscal facea trimitere la contractul de munca, nu si la regulamentul intern, iar prin contractul de munca intelegem contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca. Incepand cu data de 1 martie 2021, Codul fiscal trimite si la regulamentul intern.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 526 times, 9 visits today)

One Response to Cadouri oferite angajatilor cu ocazia Pastelui. Cum tratam fiscal aceste cadouri?

 1. Florentina says:

  Buna ziua!

  Am citit despre impozitarea tichetelor cadou, dar totusi am o nelamurire si va rog frumos daca se poate sa o discutam.
  Conform Regulamentului intern,firma noastra acorda tichete cadou ptr Florii (de 80 lei) si pentru Paste(de 140 lei). Facem 2 comenzi/solicitari ptr tichete cadou in aceeasi luna, si avem 2 facturi din care prima este ptr Florii. Noi consideram ca tichetele ptr Pasti(de 140 lei) nu sunt impozitate si nici nu se aplica CAS, CASS, CAM ptr ca au valoarea sub 150 lei. Nelamurirea este daca ptr tichetele cadou acordate ptr Florii in val. de 80 lei trebuie:
  a) doar impozitate
  b) impozitate, si retinut CAS+ CASS+ CAM
  c) au acelasi regim fiscal ca si cele acordate ptr Paste intrucat nu depasesc valoarea de 150 lei.
  Pina anul acesta noi doar am impozitat tichetele cadou oferite ptr FLorii dar nu am retinut CAS+CASS+CAM.

  Va rog frumos ajutati-ma cu un raspuns!
  Va multumesc!

Leave a Reply

Your email address will not be published.


eight − = 6

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.