Vinerea Mare, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Ce unitati pot desfasura activitate de Pasti fara a risca amenda?

Potrivit prevederilor art.139 alin.(1) din Codul muncii republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, Vinerea Mare, ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Anul acesta cele trei zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in zilele de 30 aprilie, 2 si 3 mai.

 

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

La art.140 din Codul muncii identificam doua categorii de unitati care nu isi pot intrerupe activitatea in zilele de sarbatori legale. Este vorba de unitatile sanitare si cele de alimentatie publica, in scopul asigurarii asistentei sanitare si, respectiv, al aprovizionarii populatiei cu produse alimentare de stricta necesitate, a caror aplicare este obligatorie.  In cazul acestor unitati, Codul muncii prevede ca prin hotarare de Guvern se vor stabili programe de lucru adecvate.

O alta exeptie de la zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii (a se vedea art.141 din Codul muncii).

In situatia in care activitatea nu poate fi intrerupta in aceste zile, datorita caracterului procesului de productie sau specificului activitatii, precum si in cazul unitatilor sanitare si pentru cele din alimentatia publica, salariatilor care lucreaza in aceste unitati li se asigura compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile. Iar in cazul in care, din motive justificate, nu se acorda zile libere, salariatii beneficiaza, pentru munca prestata in zilele de sarbatoare legala, de un spor la salariul de baza ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru (a se vedea art.142 alin.(1) din Codul muncii).

Incalcarea de catre angajator a prevederilor art.139 si art.142 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5 000 lei la 10 000 lei,  iar incalcarea obligatiei prevazute la art.140, cu amenda de la 5 000 la 20 000 lei (a se vedea art.260 alin.(1) lit.g) si h) din Codul muncii).

Amintim ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit prin Decizia  nr. 22/2015, publicata in Monitorul Oficial nr.876 din 24 noiembrie 2015,  ca fapta angajatorului de a desfasura activitati de comercializare cu amanuntul a produselor nealimentare in punctele de lucru din centrele comerciale, in zilele de sarbatori legale prevazute de art. 139 alin. (1) din Codul muncii, nu intruneste elementele constitutive ale contraventiei, atunci cand angajatorul si-a indeplinit obligatiile prevazute de art. 142 din acelasi act normativ si anume compensarea cu timp liber corespunzator in urmatoarele 30 de zile sau, in cazul in care din motive justificate nu se acorda zile libere, un spor la salariu ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

Amintim si faptul ca pntru salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult. Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator (a se vedea art.139 alin.(2^1) si (3^1) din Codul muncii).

Legiuitorul reglementeaza si acordarea a doua zile libere pentru fiecare dintre cele 3 sarbatori religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decat cele crestine, pentru salariatii apartinand acestora (a se vedea art.139 alin.(1) din Codul muncii.

Pentru cultele crestine cele 3 sarbatori religioase anuale sunt Pastele, Rusaliile si Craciunul.

Iar potrivit art.139 alin.(3) din Codul muncii, zilele libere stabilite potrivit alin. (1) pentru persoanele apartinand cultelor religioase legale, altele decat cele crestine, se acorda de catre angajator in alte zile decat zilele de sarbatoare legala stabilite potrivit legii sau de concediu de odihna anual.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 345 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.