Guvernul introduce posibilitatea folosirii semnaturii electronice pentru intocmirea documentelor din domeniul relatiiilor de munca

Executivul a aprobat in sedinta de Guvern din 28.04.2021 o ordonanta de urgenta prin care introduce posibilitatea folosirii semnaturii electronice avansate sau calificate la incheierea contractului individual de munca, a actelor aditionale la acesta, dar si pentru intocmirea tuturor inscrisurilor/documentelor din domeniul relatiilor de munca. Semnatura electronica va fi insotita de marca temporala calificata si sigiliul electronic calificat al angajatorului, se arata intr-un comunicat publicat pe pagina de internet a Ministerului Muncii si Protectiei Sociale.

Actul normativ aprobat de Guvern reformuleaza si definitia telemuncii si elimina sintagma „cel putin o zi pe luna”.

RI 2017

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Ordonanta prevede, de asemenea, ca angajatorul nu poate obliga salariatul sa foloseasca semnatura electronica. Totusi, partile trebuie sa utilizeze acelasi tip de semnatura la semnarea documentelor, inclusiv cea olografa, prevazuta acum de Legea nr. 53/2003 privind Codul muncii.

In acelasi timp, salariatul care isi desfasoara activitatea in telemunca are obligatia de a respecta si asigura confidentialitatea informatiilor utilizate in timpul desfasurarii activitatii. Activitatea acestuia poate fi verificata de angajator prin utilizarea tehnologiei informatiei si comunicatiilor, in conditiile stabilite prin contractul individual de munca, regulamentul intern si/sau contractul colectiv de munca aplicabil, in conditiile legii.

Angajatorul poate utiliza semnatura electronica avansata sau calificata si in raporturile pe care le are cu institutiile publice, la intocmirea inscrisurilor sau documentelor din domeniul relatiilor de munca/securitatii si sanatatii in munca.

Toate documentele incheiate prin utilizarea semnaturii electronice vor fi arhivate de angajator si vor fi puse la dispozitia organelor de control competente, la solicitarea acestora.

Ordonanta de urgenta nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.

Aducem la cunostinta cititorilor Contabun.ro si faptul ca Consiliul legislativ a emis ieri, 28.04.2021, un aviz negativ privind modificarile ce se vor aduse prin Ordonanta de urgenta adoptata in sedintade ieri de Guvern, considerand ca forma actului normativ propus de Guvern este neclara si lipsita de predictibilitate. Avizul poate fi consultat aici:

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 266 times, 15 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


seven − 2 =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.