Masuri pentru debirocratizarea si flexibilizarea relatiilor de munca in microintreprinderi, adoptate de Guvern

Microintreprinderile cu pana la 9 angajati vor putea tine evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat in conditiile stabilite cu acestia prin acord scris, iar specificarea atributiilor postului se va putea face atat verbal, cat si in forma scrisa, la solicitarea angajatului.

RI 2017

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat 14.01.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Ordonanta de urgenta, aprobata in sedinta de Guvern din 28.04.2021,  care modifica si completeaza Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, mai prevede eliminarea obligatiei microintreprinderilor de  a intocmi un  Regulament intern.

„Microintreprinderile cu pana la 9 salariati sunt cele mai afectate de lipsa de personal calificat in domeniile economic, juridic sau resurse umane, adica cele care desfasoara activitati de natura administrativa. Costurile sunt si ele mari, birocratia este excesiva, daca ne raportam la dimensiunea acestor societati, astfel ca reducerea sarcinilor administrative inutile poate sprijini potentialul microintreprinderilor de a mentine locuri de munca, mai ales in actualul context epidemiologic”, a declarat ministrul Muncii si Protectiei Sociale, Raluca Turcan.

Ordonanta de urgenta nu a fost publicata inca in Monitorul Oficial.

Aducem la cunostinta cititorilor Contabun.ro si faptul ca Consiliul legislativ a emis ieri, 28.04.2021, un aviz negativ privind modificarile ce se vor aduse Codului muncii prin ordonata de urgenta adoptata ieri de Guvern, considerand ca masurile propuse de Guvern sunt neconsitutionale, iar cele prevazuta la punctul 1 din Aviz incalca si dreptul UE prin raportare la art.148 alin.(2) din Legea fundamentala. Avizul poate fi consultat aici:

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 299 times, 15 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


6 − one =

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.