Contractul colectiv de munca. Refuzul angajatorului de a incepe negocierea colectiva se sanctioneaza?

Negocierea colectiva este obligatorie la nivelul unitatilor care au incadrati cel putin 21 de salariati. Initiativa negocierii apartine angajatorului reprezentat in cadrul negocierii colective de catre organul de conducere stabilit prin lege, statut ori regulament de functionare (a se vedea ar.229 alin.(2) din Codul muncii si art.129 alin.(1) si (2) si art.134 pct.1 lit.a) din Legea dialogului social nr.62/2011).

In cazul in care intr-o unitate nu exista un contract colectiv de munca, partile pot conveni negocierea acestuia in orice moment (a se vedea art.141 alin.(3) din Legea dialogului social nr.62/2011).

In cazul in care exista un contract colectiv de munca incheiat la nivel de unitate, angajatorul va initia negocierea colectiva cu cel putin 45 de zile calendaristice inaintea expirarii contractului colectiv de munca sau a expirarii perioadei de aplicabilitate a clauzelor stipulate in actele aditionale la contractul colectiv de munca (a se vedea art.129 alin.(3) din Legea dialogului social nr.62/2011).

negocierea-ccm-212x300_2021

 

Va propunem un model de contract colectiv de munca la nivel de unitate (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

 

 

In cazul unui control, inspectorii de munca pot solicita dovada ca a fost initiata negocierea contractului colectiv de munca. Daca angajatorul nu a initiat negocierea, inspectorii de munca au dreptul sa dispuna angajatorului masuri in vederea remedierii intr-un timp determinat a neconformitatilor constatate. Iar neindeplinirea sau indeplinirea partiala de catre entitatea controlata a masurilor dispuse de inspectorul de munca, la termenele stabilite de acesta, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei (a se vedea art.19 lit.i) si art.23 alin.(1) lit.b) din Legea nr.108/1999 pentru infiintarea si organizarea Inspectiei Muncii).

In cazul in care angajatorul nu initiaza negocierea, aceasta va incepe la cererea scrisa a organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, in termen de cel mult 10 zile calendaristice de la comunicarea solicitarii (a se vedea art.129 alin.(4) din Legea dialogului social nr.62/2011).

Odata sesizat cu o asfel de cerinta din partea organizatiei sindicale reprezentative sau a reprezentantilor angajatilor, angajatorul este obligat sa-i dea curs. Refuzul angajatorului de a incepe negocierea contractului colectiv de munca constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei (a se vedea art.217 alin.(1) lit.b) din Legea dialogului social nr.62/2011).

Prin urmare, daca angajatorul nu initiaza negocierea colectiva, legiuitorul nu prevede o sanactione pentru angajator, insa, in cazul unui control, inspectorii de munca pot dispune ca masura initierea negocierii colective, iar neindeplinirea masurii se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 lei la 10.000 lei. Pe de alta parte, daca initierea negocierii colective vine din partea salariatilor prin organizatia sindicala reprezentantiva sau reprezentantii salariatilor, iar angajatorul nu da curs cererii, cesta poate fi sanctionat cu amenda cuprinsa intre 5.000 lei si 10.000 lei.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 257 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.