Avem salariati care au beneficiat de zile libere de Rusaliile catolice. Cum ii pontam de Rusaliile ortodoxe?

Codul muncii prevede la art.139 alin.(1) ca prima si a doua zi de Rusalii sunt zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza. Anul acesta cele doua zile de sarbatoare legala in care nu se lucreaza cad in zilele de 20 si 21 iunie.

Iar potrivit art.139 alin.(2^1) si (3^1) din Codul muncii, salariatii care apartin de un cult religios legal, crestin, zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii se acorda in functie de data la care sunt celebrate de acel cult.

Salariatii care au beneficiat de zilele libere pentru Vinerea Mare – ultima zi de vineri inaintea Pastelui, prima si a doua zi de Pasti, prima si a doua zi de Rusalii, atat la datele stabilite pentru cultul religios legal, crestin, de care apartin, cat si pentru alt cult crestin, vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator.

RI 2017

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), actualizat mai 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Salariatii catolici au avut dreptul la doua zile libere pentru a sarbatori Rusaliile catolice, in zilele de 23 si 24 mai 2021 (prima si a doua zi de Rusalii).

Daca acesti salariati au beneficiat de zile libere la data la care sunt celebrate de acel cult (catolic) si nu isi pot desfasura activitatea in cele doua zile in care salariatii cultului majoritar (orthodox) sarbatoresc Rusaliile si anume in zilele de 20 si 21 iunie 2021 (prima si a doua zi de Rusalii), avand in vedere ca unitatea este inchisa, si beneficiaza de zile libere si in aceste zile, acesti salariati vor recupera zilele libere suplimentare pe baza unui program stabilit de angajator. Este indicat ca modul in care se va proceda in astfel de situatii sa se reglementeze intern prin contractul colectiv de munca si/sau prin regulamentul intern.

Vezi si Ce unitati pot desfasura activitate de Rusalii fara a risca amenda si care sunt drepturile salariatilor care lucreaza de Rusalii?

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

(Visited 239 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


× seven = 14

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.