Decizia CCR nr.244/2021: Concediul medical pentru ingrijirea copilului bolnav (cu afectiuni grave) se acorda pana la varsta de 18 ani a copilului

Decizia Curtii Constitutionale nr.244 din 20 aprilie 2021 referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 26 alin. (1^1) din OUG nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu referire la sintagma „in varsta de pana la 16 ani“ a fost publicata in Monitorul Oficial nr.551 din 27 mai 2021.

Curtea Constitutionala, in sedinta din 20.04.2021, in cadrul controlului legilor posterior promulgarii, cu unanimitate de voturi, a admis exceptia de neconstitutionalitate ridicata direct de Avocatul Poporului si a constatat ca este neconstitutionala sintagma „in varsta de pana la 16 ani” cuprinsa in dispozitiile art.26 alin.(1) ind.1 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Dispozitiile art.26 alin.(1) ind.1 din OUG nr.158/2005, cu modificarile si completarile ulterioare, au urmatorul cuprins: „In cazul copilului cu afectiuni grave, asiguratii au dreptul la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 16 ani.”

 

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Curtea a constatat ca diferenta de tratament juridic rezultata din sintagma „in varsta de pana la 16 ani” nu are nicio justificare obiectiva si rezonabila, instituind o discriminare pe criteriul varstei copilului cu afectiuni grave, ceea ce contravine atat prevederilor art.16 alin.(1) din Constitutie, teza referitoare la interzicerea discriminarii, cat si prevederilor art.49 din Constitutie privind protectia speciala a copiilor.

Intrucat este incidenta teza referitoare la interzicerea discriminarii cuprinsa de art.16 alin.(1) din Constitutie, remediul constituţional specific il reprezinta acordarea dreptului la concediu si indemnizatie pentru ingrijirea copilului bolnav cu varsta cuprinsa inclusiv intre 16 si 18 ani.

Decizia CCR nr.244/2021 poate fi consultata aici.

In privinta efectelor deciziilor Curtii Constitutionale, potrivit art.147 alin.(1) din Constitutie, „Dispozitiile din legile si ordonantele in vigoare, precum si cele din regulamente, constatate ca fiind neconstitutionale, isi inceteaza efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curtii Constitutionale daca, in acest interval, Parlamentul sau Guvernul, dupa caz, nu pun de acord prevederile neconstitutionale cu dispozitiile Constitutiei. Pe durata acestui termen, dispozitiile constatate ca fiind neconstitutionale sunt suspendate de drept.”

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 371 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.