Perioada de preaviz in cazul demisiei. Concediul de odihna suspenda preavizul?

Potrivit prevederilor art.81 alin.(4) – (6) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul demisiei, termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere. Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele. In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.

RI-2020-232x300

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe, care contine si procedura privind utilizarea semnaturii electronice

 

 

Iar la art.49 alin.(1), (2), (5) si (6) din Codul muncii aflam ca suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. De fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Legiuitorul a prevazut o serie de situatii de suspendare a contractului individual de munca insa printre aceste situatii nu se regaseste si suspendarea contractului individual de munca pe perioada concediului de odihna.

Vezi si:

Asadar, in baza prevederilor Codului muncii, in perioada in care salariatul este in concediu de odihna nu intervine suspendarea contractului individual de munca si, prin urmare, nici termenul de preaviz nu se suspenda.

Intrucat concediul de odihna nu reprezinta o situatie de suspendare a contractului individual de munca, consideram ca zilele de concediu de odihna ramase, total sau partial, pot fi efectuate in perioada de preaviz, fara sa o suspende. Contractul individual de munca va inceta la data expirarii termenului de preaviz.

In cazul demisiei, contractul poate inceta si la data renuntarii totale ori pariale de catre angajator la termenul de preaviz. Iar in situatia in care numarul zilelor de concediu de odihna neefectuate este mai mare decat durata preavizului, zilele de concediu ramase vor fi compensate in bani la incetarea contractului de munca, asa cum prevede Codul muncii la art.146 alin.(3).

Totusi, in situatia in care cererea de concediu nu a intervenit in perioada programata in care salariatul are dreptul de a efectua concediul, iar angajatorul nu se poate lipsi de serviciile salariatului in aceasta perioada, acesta poate sa nu aprobe cerea de concediu de odihna.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 703 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.