Potrivit art.56 alin.(1) lit.i) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca existent inceteaza de drept la data expirarii termenului contractului individual de munca incheiat pe durata determinata.
Concediul de maternitate reprezinta o situatie de suspendare de drept a contractului individual de munca, conform art.50 lit.a) din Codul muncii.
Iar potrivit prevederilor art.49 alin.(5) si (6) din Codul muncii, de fiecare data cand in timpul perioadei de suspendare a contractului intervine o cauza de incetare de drept a contractului individual de munca, cauza de incetare de drept prevaleaza. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.
*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe
Incetarea de drept a contractului individual de munca da dreptul salariatului sa beneficieze de indemnizatie de somaj, daca persoana in cauza indeplineste si celelalte conditii prevazute de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare (a se vedea prevederile art.5 lit.a) din Normele metodologice de aplicare a Legii nr.76/2002, aprobate prin HG nr.174/2002, cu modificarile si completarile ulterioare).
Insa, in situatia prezentata, salariata are contractul de munca suspendat la data incetarii de drept a contractului de munca, iar intr-o astfel de situatie dosarul nu se depune la agentia judeteana/teritoriala de ocupare a fortei de munca, ci la casa de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.
Potrivit prevederilor art.32 din OUG nr.158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care a expirat termenul pentru care a fost incheiat contractul individual de munca, drepturile la concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, la care au dreptul asiguratii, in conditiile prezentei ordonante de urgenta, care s-au nascut anterior ivirii acestor situatii, se achita din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate (FNUASS) de catre casele de asigurari de sanatate unde medicul de familie al asiguratului are incheiata conventie.
Astfel, drepturile la concedii si indemnizatii care s-au nascut inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca se achita de casa de sanatate, din bugetul FNUASS. Iar plata indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate, pentru drepturile care s-au nascut anterior incetarii situatiei prevazute mai sus, se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale (a se vedea art.75 alin.(1) si (2) din din Normele de aplicare a prevederilor OUG nr.158/2005, aprobate prin Ordinul 15/1311/2018, cu modificarile si completarile ulterioare).
Prin urmare, daca dreptul la concediul si indemnizatia de maternitate s-a nascut inainte de expirarea termenului pentru care a fost incheiat contractul individual de munca pe durata determinata, iar la data incetarii de drept a contractului de munca salariata este in concediu de maternitate (medical), plata indemnizatiei de maternitate de la data incetarii contractului se va prelua in plata de catre casa de sanatate unde medicul de familie al asiguratei are incheiata conventie, in baza cererii la care se ataseaza o serie de documente (a se vedea link-ul de mai jos). Iar plata indemnizatiei se efectueaza pana la incetarea situatiei care a determinat necesitatea eliberarii de certificate medicale.
Vezi si Concediu medical la expirarea contractului de munca pe durata determinata. Cum procedam?
Vezi si:
*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca
* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi
* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi
Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
(Visited 2,968 times, 2 visits today)
Buna ziua,
Daca ai avut contract pe perioada determinata si ti a expirat in timpul sarcinii unde o parte din prenatal a fost platit de catre CAS si acum iei indemnizatia si intr un an, ramai insarcinata si cu al2-lea copil, mai beneficiezi de prenatal si de aceiasi indemnizatie? Sau cum se procedeaza.