Cerere incetare contract de munca prin acordul partilor. Poate angajatorul sa refuze incetarea contractului?

Potrivit prevederilor art.55 lit.b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de acestea.

Contractul individual de munca poate inceta prin acordul partilor, la initiativa angajatorului sau la initiativa salariatului, la o data convenita de parti. Partea careia i s-a facut oferta de incetare a contractului individual de munca o poate accepta sau refuza. Codul muncii nu prevede alte reglementari privind incetarea contractului de munca prin acordul partilor, ceea ce inseamna ca aceasta va depinde de negocierea dintre parti. 

RI-2021

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

De regula incetarea contractului de munca prin acordul partilor intervine la solicitarea salariatului, iar angajatorul aproba aceasta solicitare. In caz contrar, contractul continua sa-si produca efectele. Cererea de incetare a contractului de munca prin acordul partilor nu echivaleaza cu demisia, daca angajatorul nu-si arata acordul, aceasta nu trebuie vazuta in continuare ca o notificare de demisie. Prin urmare, in cazul in care angajatorul nu este de acord cu incetarea contractului de munca prin acordul partilor, salariatul poate reveni cu o notificare de incetare a contractului de munca prin demisie, dupa implinirea unui termen de preaviz. Intr-o astfel de situatie, angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba (a se vedea art.81 alin.(2) din Codul muncii). 

Insa, initiativa incetarii contractului prin acordul partilor o poate avea si angajatorul, de regula ca si alternativa la concedierea salariatului. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art.55 lit.b) din Codul muncii la initiativa angajatorului doar daca exista consimtamantul salariatului. In acest sens se va incheia un acord de incetare a contractului individual de munca prin acordul partilor, in doua exemplare, pentru ambele parti.

Desi legea nu prevede necesitatea formei scrise a acordului de vointa, totusi, ca si la incheierea contractului, acordul partilor trebuie sa fie consemnat intr-un inscris. Incetarea contractului individual de munca prin acordul partilor este netemeinica si nelegala in lipsa unei dovezi scrise, a intentiei salariatului sau a intentiei angajatorului de a inceta contractul de munca prin cerere, propunere, acord etc. si a acordului destinatarului cu privire la incetarea contractului de munca prin acordul partilor.

Inscrisul prin care partile au convenit incetarea contractului de munca prin acordul partilor tine loc de document de incetare a contractului de munca. Totusi, angajatorul poate emite si o decizie de constatare a incetarii contractului individual de munca prin acordul partilor, aceasta nefiind obligatorie.

 

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 1,114 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.