Concediere individuala sau concediere colectiva daca angajatorul intentioneaza sa disponibilizeze 10 din cei 10 salariati?

Potrivit prevederilor art.65 si 66 din din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului reprezinta incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, din unul sau mai multe motive fara legatura cu persoana acestuia. Desfiintarea locului de munca trebuie sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa. Concedierea pentru motive care nu tin de persoana salariatului poate fi individuala sau colectiva.

Iar la art.67 din Codul muncii aflam ca indiferent daca este vorba de concediere colectiva sau individuala, salariatii concediati pentru motive care nu tin de persoana lor beneficiaza de masuri active de combatere a somajului si pot beneficia de compensatii in conditiile prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil. Masurile de combatere a somajului sunt reglementate de Legea nr.76/2002 privind asigurarile pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca.

concediere-colectiva_2021

 

 

 

Pasii care trebuie urmati in cazul concedierii colective, baza legala, modele si formulare necesare, informatii si explicatii utile gasiti aici: Concedierea colectiva – ghid practic.

 

 

 

Definitia concedierii colective o regasim la art.68 alin.(1) din Codul muncii care prevede ca prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati.

Iar potrivit alin.(2) al art.68, la stabilirea numarului efectiv de salariati concediati colectiv, potrivit alin. (1), se iau in calcul si acei salariati carora le-au incetat contractele individuale de munca din initiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fara legatura cu persoana salariatului, cu conditia existentei a cel putin 5 concedieri.

Astfel, din definitia concedierii colective intelegem ca acest tip de concediere intervine in situatia in care angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati. In situatia in care angajatorul care intentioneaza sa disponibilizeze are incadrati mai putin de 20 de salariati, concedierea nu va avea un caracter colectiv, ci unul individual.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

(Visited 128 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.