Concediul fara plata afecteaza durata anuala a concediului de odihna?

Potrivit prevederilor art.153 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, salariatii au dreptul la concedii fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale. Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. Iar potrivit art.54 din Codul muncii, contractul individual de munca poate fi suspendat, prin acordul partilor, in cazul concediilor fara plata pentru studii sau pentru interese personale.

Potrivit art.16 alin.(5) si (6) din Codul muncii, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca. Absentele nemotivate si concediile fara plata se scad din vechimea in munca, cu exceptia concediilor pentru formare profesionala fara plata, acordate in conditiile art. 155 si 156.

RI-2021

 

*Vezi aici Model regulament intern (EDITABIL),  in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

La art.49 alin.(1), (2), (3) si (6) din Codul muncii aflam ca suspendarea contractului individual de munca poate interveni de drept, prin acordul partilor sau prin actul unilateral al uneia dintre parti. Suspendarea contractului individual de munca are ca efect suspendarea prestarii muncii de catre salariat si a platii drepturilor de natura salariala de catre angajator. Pe durata suspendarii pot continua sa existe alte drepturi si obligatii ale partilor decat cele prevazute la alin. (2), daca acestea sunt prevazute prin legi speciale, prin contractul colectiv de munca aplicabil, prin contracte individuale de munca sau prin regulamente interne. In cazul suspendarii contractului individual de munca se suspenda toate termenele care au legatura cu incheierea, modificarea, executarea sau incetarea contractului individual de munca, cu exceptia situatiilor in care contractul individual de munca inceteaza de drept.

Iar potrivit prevederilor art. 145 alin.(1), (2) si (4) din Codul muncii, durata minima a concediului de odihna anual este de 20 de zile lucratoare, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste in contractul individual de munca, cu respectarea legii si a contractelor colective de munca aplicabile. La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.

Prin urmare, pe durata concediului fara plata salariatul nu presteaza activitate, aceasta perioada se scade din vechimea in munca a salariatului, iar durata anuala a concediului de odihna va fi diminuata proportional cu zilele in care salariatul a fost in concediu fara plata, daca prin regulamentul intern, prin contractul colectiv de munca aplicabil la nivel de unitate sau prin contractul individual de munca nu s-a stabilit ca durata concediului de odihna sa nu fie afectata de perioadele in care contractul de munca este suspendat.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic, actualizata la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,364 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.