Reintegrare salariat. Cum inregistram reactivarea contractului de munca in Revisal?

Potrivit prevederilor art.80 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, in cazul in care concedierea a fost efectuata in mod netemeinic sau nelegal, instanta va dispune anularea ei si va obliga angajatorul la plata unei despagubiri egale cu salariile indexate, majorate si reactualizate si cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul.

La solicitarea salariatului, instanta care a dispus anularea concedierii va repune partile in situatia anterioara emiterii actului de concediere.

In cazul in care salariatul nu solicita repunerea in situatia anterioara emiterii actului de concediere, contractul individual de munca va inceta de drept la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti.

Revisal-ghid-practic_2021

Vezi aici lucrarea “Revisal – ghid practic de completare si transmitere“, actualizata  2021, care prezinta obligatiile angajatorului in ceea ce priveste completarea si inregistrarea in aplicatia Revisal, dar si transmiterea registrului catre ITM; sfaturi, indrumari, raspunsuri, exemple practice la situatii frecvente ce pot aparea in timpul utilizarii aplicatiei Revisal. Lucrarea contine 7 modele si formulare necesare la intocmirea, completarea si transmiterea registrului general de evidenta a salariatilor.

Iar potrivit prevederilor HG nr.905/2017 privind registrul general de evidenta a salariatilor, in situatiile in care modificarile se produc ca urmare a unei hotarari judecatoresti, inregistrarile in registru se fac in termen de 20 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de continutul acestestora (a se vedea art.4 alin.(2) si alin.(3)).

Prin urmare, angajatorul va inregistra in Revisal reintegrarea salariatului in termen de 20 de zile de la data la care se prezuma ca a luat la cunostinta de hotararea judecatoreasca.

Pasii pentru reactivarea contractului de munca in Revisal sunt urmatorii:
– in sectiunea Contracte se acceseaza Reactivare din campul Incetare;
– se completeaza data reactivarii;
– in campul Explicatie se trece numarul si data hotararii judecatoresti.

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 643 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.