Munca in zilele de sambata si duminica. Orele muncite in weekend sunt considerate ore suplimentare?

Potrivit prevederilor art.137 din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, repausul saptamanal este de 48 de ore consecutive, de regula sambata si duminica.

In cazul in care repausul in zilele de sambata si duminica ar prejudicia interesul public sau desfasurarea normala a activitatii, repausul saptamanal poate fi acordat si in alte zile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern. In aceasta situatie, salariatii vor beneficia de un spor la salariu stabilit prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca.

In situatii de exceptie zilele de repaus saptamanal pot fi acordate cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice, cu autorizarea inspectoratului teritorial de munca si cu acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor. Salariatii al caror repaus saptamanal se acorda in aceste conditii au dreptul la o compensatie, negociata in cazul contractului colectiv de munca sau, dupa caz, a contractului individual de munca, dar care nu poate fi mai mica de 150% din salariul de baza.

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

De regula, repartizarea timpului de munca in cadrul saptamanii este uniforma, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu doua zile de repaus. In functie de specificul unitatii sau al muncii prestate, se poate opta si pentru o repartizare inegala a timpului de munca, cu respectarea duratei normale a timpului de munca de 40 de ore pe saptamana. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare. Prin exceptie, durata timpului de munca, ce include si orele suplimentare, poate fi prelungita peste 48 de ore pe saptamana, cu conditia ca media orelor de munca, calculata pe o perioada de referinta de 4 luni calendaristice, sa nu depaseasca 48 de ore pe saptamana, cu alte cateva exceptii (a se vedea art.113 si art.114 din Codul muncii).

Prin urmare, munca prestata in zilele de sambata si duminica nu este considerata munca suplimentara. Daca salariatul munceste in aceste zile, trebuie sa aiba alte doua zile libere consecutiv (48 ore). Iar in situatia in care repausul saptamanl nu se acorda in zilele de sambata si duminica, ci in alte doua zile (consecutiv) stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern, salariatul are dreptul la un spor la salariu. Legiuitorul nu a stabilit un nivel minim si nici un mod de calcul pentru acest spor, ci prevede ca acesta se stabileste prin contractul colectiv de munca sau, dupa caz, prin contractul individual de munca. Avem stabilit un nimel minim al sporului in situatii de exceptie cand zilele de repaus saptamanal se acorda cumulat, dupa o perioada de activitate continua ce nu poate depasi 14 zile calendaristice.

Vezi si: Munca suplimentara: cand si cum se plateste

Vezi si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 953 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.