Regulamentul intern – un document intern cu caracter normativ, esential pentru activitatea angajatorului

Regulamentul intern este documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii. Acesta are un rol important pentru activitatea angajatorului, este documentul prin care angajatorii reglementeaza, in principal, regulile de conduita, probleme de ordin disciplinar, fiind denumit de unii autori si legea disciplinara dintr-o unitate. Dar, intocmirea regulamentului intern este si o obligatie a angajatorului prevazuta de art.246 alin.(2) din Codul muncii. Acesta se intocmeste la nivelul fiecarui angajator in termen de 60 de zile de la data dobandirii personalitatii juridice.

Codul muncii prevede, totusi, o exceptie de la intocmirea regulamentului intern in cazul angajatorilor microintreprinderi cu pana la 9 salariati si care realizeaza o cifra de afaceri anuala neta sau detin active totale de pana la 2 milioane euro, echivalent in lei. Chiar daca aceasta categorie de angajatori nu are obligatia intocmirii regulamentului intern, atragem atentia ca regulamentul intern este singurul document de autoritate al angajatorului, cu caracter normativ, prin care angajatorul stabileste reguli, proceduri in unitate, cu conditia ca acestea sa nu contravina legii. In lipsa acestui document, angajatorul poate ajunge in situatia de a intocmi mai multe documente, proceduri separate, de a incarca contractul individual de munca pentru a acoperi obligatiile prevazute de alte acte normative care fac trimitere la regulamentul intern si pentru a se pune sub protectie in relatia cu salariatii. In lipsa regulamentului intern, angajatorii pot fi expusi unor riscuri, mai ales in fata instantelor de judecata.

RI-2021

 

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 12.10.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Potrivit art.242 din Codul muncii, regulamentul intern trebuie sa cuprinda cel putin urmatoarele categorii de dispozitii:
a) reguli privind protectia, igiena si securitatea in munca in cadrul unitatii;
b) reguli privind respectarea principiului nediscriminarii si al inlaturarii oricarei forme de incalcare a demnitatii;
c) drepturile si obligatiile angajatorului si ale salariatilor;
d) procedura de solutionare pe cale amiabila a conflictelor individuale de munca, a cererilor sau a reclamatiilor individuale ale salariatilor;
e) reguli concrete privind disciplina muncii in unitate;
f) abaterile disciplinare si sanctiunile aplicabile;
g) reguli referitoare la procedura disciplinara;
h) modalitatile de aplicare a altor dispozitii legale sau contractuale specifice;
i) criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor.

Codul muncii stabileste elementele minimale care trebuie sa se regaseasca in cuprinsul regulamentului intern. Aceste aspecte privesc drepturile si obligatiile partilor in general, in cadrul relatiilor de munca, dar si consecintele ce pot interveni atunci cand nu sunt respectate aceste obligatii .

Pe langa categoriile de dispozitii enumerate, angajatorii pot cuprinde in regulamentul intern si alte dispozitii ce au legatura cu raporturile de munca, cu obligatia de a respecta dispozitiile legislatiei muncii si ale contractului colectiv de munca aplicabil, fara a incalca drepturile si libertatile individuale si colective.

Angajatorii nu pot stabili reguli care nu au legatura cu raportul de munca, reguli sau obligatii care sa constranga nejustificat drepturile salariatilor, obligatii ilegale sau imorale.

Este util si recomandabil ca angajatorii sa insereze in cuprinsul regulamentului intern, pe langa drepturile si obligatiile prevazute de art.39-40 din Codul muncii, ori in alte acte normative, si alte drepturi si obligatii specifice activitatii angajatorului, dar care sa nu contravina legii.

Legislatia muncii face trimitere frecvent la reglementarea unor probleme in mod alternativ, fie prin contractul colectiv fie prin regulamentul intern. Acest aspect este util in sensul ca in anumite unitati nu exista contract colectiv de munca aplicabil si atunci anumite probleme se reglementeaza prin regulamentul intern .

In cazul in care anumite acte normative fac trimitere doar la contractul de munca, prin care intelegem contractul individual de munca si contractul colectiv de munca, iar la nivelul unitatii nu exista contract colectiv de munca aplicabil, acele drepturi sau beneficii trebuie sa se regaseasca in cuprinsul contractului individual de munca. Daca angajatorul nu doreste inserarea acelor drepturi si beneficii specifice in contractul individual de munca, pentru a nu incarca cuprinsul acestuia, ci in regulamentul intern, ca document general, este necesar ca din contractul individual de munca sa se faca trimitere la regulamentul intern.

Desi regulamentul intern este documentul prin care angajatorul stabileste regulile de desfasurare a activitatii in unitate, reglementand in principal problemele de ordin disciplinar , subliniem, ca exemplu, ca in regulamentul intern nu pot fi prevazute alte sanctiuni disciplinare decat cele stabilite de Codul muncii la art.248 alin.(1). Adica, angajatorul nu are puterea sa treaca in regulamentul intern ce doreste, ci doar ce-i permite legea. Poate dezvolta anumite drepturi, anumite obligatii, poate stabili reguli pentru o mai buna desfasurare a activitatii, insa doar in limitele legii.

Vezi si:

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 240 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 6.537 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.