Ziua libera de la locul de munca pentru donatorii de sange este platita de angajator?

Potrivit pevederilor art.11 lit.b) din HG nr. 1364/2006 pentru aprobarea drepturilor si obligatiilor donatorilor de sange, salariatul donator de sange are dreptul sa primeasca, la cerere, pentru fiecare donare efectiva, printre alte beneficii, si o zi libera de la locul de munca, in ziua donarii.

Iar la art.12 aflam ca drepturile donatorilor prevazute la art. 11 vor fi acordate pe baza documentelor justificative eliberate de institutia de profil la care a fost efectuata donarea de sange.

RI-2021

*Va propunem un model de regulament intern (EDITABIL), actualizat 28.10.2021, in lucrarea Regulament intern: model si documente conexe

 

 

Dupa cum se observa, legiuitorul vorbeste de o o zi libera de la locul de munca, fara sa prevada si obligatia angajatorului de a plati drepturile salariale aferente. O obligatie in acest sens era prevazuta prin contractul colectiv de munca unic la nivel national.

Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera de la locul de munca insa va fi platita daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern este reglementata astfel.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

 

(Visited 11,663 times, 1 visits today)

5 Responses to Ziua libera de la locul de munca pentru donatorii de sange este platita de angajator?

 1. Elena says:

  Ati scris ca

  Astfel, ziua in care salariatul doneaza sange este zi libera de la locul de munca insa va fi platita daca prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern este reglementata astfel.

  Imi puteti spune daca in contractul colectiv de muncă unic la nivel național, în vigoare in prezent (decembrie 2022) este prevăzută ca ziua liberă pentru donare este plătită?

  Eu am cautat, dar nu gasesc.

 2. Buna ziua,

  Nu avem contract colectiv de munca la nvel national din 2011.

  Toate cele bune!

 3. Elena says:

  In contractul colectiv de munca la nivelul unitatii noastra, ziua pentru donare e stipulată doar ca zi liberă.
  Nu spune nimic ca ar fi zi liberă plătită.

  Să înțeleg că nu există nicăieri prevederea asta legală și e clar, la latitudinea angajatorului, respectiv conducerii unității, dacă ziua asta se plătește sau nu?
  Intreb pentru ca am auzit ca unui coleg i s-a refuzat plata zilei cand a donat și i s-a spus ca nu e nicaieri scris clar ca e zi libera PLĂTITĂ.

 4. Ovidiu says:

  Poate angajatorul sa imi refuze cererea de a merge la donat sange ? Pe motiv ca suntem prea multi in ziua aceea.

 5. Ada says:

  Dar cererea de concediu aferenta zilei de donare a sângelui se înregistrează în saga
  ?

Leave a Reply

Your email address will not be published.