Proiect: pentru salariatul incadrat cu salariul minim, care are deja incheiat un CIM, perioada de 24 de luni se va calcula incepand cu data de 1 ianuarie 2022

Prin art.XLVI din OUG nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr.1202 din 18 decembrie 2021, art.164 din Codul muncii a fost completat cu doua noi alineate, alineatele (2^1) si (2^2) care prevad ca salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata stabilit prin hotarare a Guvernului poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maximum 24 de luni de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata. Aceste prevederi se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca cu o durata de peste 24 de luni.

Vezi aici: Codul muncii a suferit modificari importante. Un salariat poate fi incadrat cu salariul minim brut pe tara pentru cel mult 24 de luni de la momentul incheierii CIM

Aceste prevederi nou introduse in Codul muncii impun angajatorilor modificarea contractelor individuale de munca incepand de la data intrarii in vigoare a OUG nr.130/2021, respectiv 18.12.2021, in sensul majorarii salariilor de baza in situatia in care acestea sunt la nivelul salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata pentru o perioada mai mare de 24 luni.

Insa, printr-un proiect de OUG publicat ieri, 22.12.2021, spre dezbatere pe site-ul Ministerului Finantelor Publice, pentru a exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora, iar angajatorii sa aiba timp sa puna in aplicare noile prevederi, se propune modificarea celor doua alineate (2^1) si (2^2) ale art.164 din Codul muncii in sensul aplicarii acestor prevederi incepand cu data de 1 ianuarie 2022, atat pentru contractele individuale de munca nou incheiate, cat si pentru contractele individuale de munca aflate in derulare.

Art.IV din proiectul de OUG publicat spre dezbatere pe site-ul Ministerului Finantelor Publice prevede urmatoarele:
“ART. IV
Alineatele (2^1) si (2^2) ale articolului 164 din Legea nr.53/2003-Codul muncii, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 345 din 18 mai 2011, cu modificarile şi completarile ulterioare, se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
” (2^1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2022 , salariul de baza minim brut pe țara garantat in plata stabilit in condițiile alin.(1) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, timp in care salariatul va fi calificat sau nu, acesta va fi incadrat cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe țara garantat in plata.
(2^2) Prevederile alin. (2^1) se aplica si pentru salariatul incadrat cu salariul de baza minim brut pe țara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022.” ”

Asteptam adoptarea ordonantei si publicarea in Monitorul Oficial.

Vezi si:

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare, actualizata la zi

* (EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

* (EDITABIL) Concedierea colectiva-ghid practic, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

(Visited 1,039 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Close
Vrei sa fii la curent cu informatiile din domeniul legislatiei muncii, fiscalitatii? Sa ai acces gratuit la spete rezolvate?

Inscrie-te acum la newsletterul Contabun.ro. 7041 de persoane fizice si juridice ne-au acordat deja increderea lor. Datele personale vor fi folosite exclusiv in scopul declarat.