HG nr.171/2022: prelungire stare alerta cu inca 30 de zile, din 7 februarie 2022

Prin HG nr.171/2022 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 7 februarie 2022, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, publicata in Monitorul Oficial nr.114 din 4 februarie 2022, incepand cu data de 7 februarie 2022 se prelungeste cu 30 de zile starea de alerta pe intreg teritoriul tarii.

Printre masurile stabilite de HG nr.171/2022, in anexa nr.3, de care trebuie sa tina cont angajatorii, se mentin, in general, masurile prevazute si in hotararea anterioara.

Astfel, HG nr.171/2022 instituie, in anexa 3 la art.8 pct.13,  obligatia institutiilor si autoritatilor publice, operatorilor economici si profesionistilor de a organiza activitatea astfel incat sa asigure, la intrarea in sediu, in mod obligatoriu, triajul epidemiologic si dezinfectarea obligatorie a mainilor, atat pentru personalul propriu, cat si pentru vizitatori, in conditiile stabilite prin ordinul comun al ministrului sanatatii si al ministrului afacerilor interne, emis in temeiul art. 13 si al art. 71 alin. (2) din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare.

Iar art.11 din anexa 3 la HG nr.171/2022 prevede urmatoare:

(1) In conditiile art. 5 alin. (2) lit. d), alin. (3) lit. f) si art. 17 din Legea nr. 55/2020, cu modificarile si completarile ulterioare, pe durata starii de alerta, angajatorii dispun organizarea muncii la domiciliu sau in regim de telemunca pentru cel putin 50% din angajati, acolo unde specificul activitatii permite, in conditiile art. 108-110 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si cu respectarea prevederilor Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) In situatia in care nu se poate desfasura activitatea de catre salariat in regim de telemunca sau munca la domiciliu, angajatorii din sistemul privat, autoritatile si institutiile publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, precum si regiile autonome, societatile nationale, companiile nationale si societatile la care capitalul social este detinut integral sau majoritar de stat ori de o unitate administrativ-teritoriala, avand un numar mai mare de 50 de salariati, au obligatia organizarii programului de lucru decalat, cu incepere de la ora 7.30, respectiv 10.00 sau impartit in grupe/schimburi/ture.

(3) Organizarea activitatii la locul de munca se va realiza cu respectarea prevederilor legale emise de autoritatile competente in ceea ce priveste prevenirea contaminarii cu virusul SARSCoV-2 si pentru asigurarea securitatii si sanatatii in munca a lucratorilor, tinand cont si de gradul de vaccinare a angajatilor de la acel loc de munca, atestat prin certificat de vaccinare impotriva virusului SARS-CoV-2 prezentat de salariatii pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, precum si de numarul de angajati care se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2 si care detin si prezinta angajatorului adeverinta eliberata de medicul de familie.

(4) Accesul persoanelor, cu exceptia angajatilor, a participantilor in cadrul procedurilor judiciare, disciplinare, contraventionale, administrativ-jurisdictionale si a celor administrative din motive de ordine si siguranta publica, a persoanelor care necesita servicii medicale si prestatii sociale, precum si a persoanelor care se prezinta la centrele de vaccinare in vederea administrarii unei doze de vaccin, in incintele institutiilor publice centrale si locale, regiilor autonome si operatorilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinarii impotriva virusului SARS-CoV-2 si pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezinta rezultatul negativ al unui test RTPCR pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infectia cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se afla intre sfarsitul perioadei de izolare si pana la a 180-a zi ulterioara confirmarii infectarii cu virusul SARS-CoV-2.

(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) este permis accesul avocatilor pentru exercitarea activitatilor prevazute la art. 3 din Legea nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(6) In cazul persoanelor fizice provenite din state ale caror autoritati nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID sau documente compatibile cu aceste certificate, dovada situatiei prevazute la alin. (4) se face prin intermediul unui document, pe suport hartie sau in format electronic, care sa ateste vaccinarea, testarea sau vindecarea de infectia cu virusul SARS-CoV-2.

(7) Prevederile alin. (4) si (6) se aplica si pentru operatorii economici care functioneaza in cladiri cu birouri private in care isi desfasoara activitatea cel putin 50 de persoane simultan.

(8) Prin exceptie de la prevederile alin. (4) si (7), institutiile publice si operatorii economici vor intreprinde masurile necesare pentru asigurarea accesului cetatenilor la serviciile publice oferite, in situatii urgente (de exemplu: eliberare certificat de deces, certificat de nastere si altele asemenea) si persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, testarii sau vindecarii de infectia cu virusul SARS-CoV-2, prin organizarea activitatii in mediul online, in spatii deschise, la ghisee dispuse direct in exteriorul cladirilor sau in orice alte conditii care sa asigure respectarea masurilor de prevenire a raspandirii virusului SARS-CoV-2.

(9) Accesul persoanelor care nu fac dovada vaccinarii, testarii sau vindecarii de infectia cu virusul SARS-CoV-2 este permis in lacasurile de cult, unde se desfasoara activitatea cultelor religioase, inclusiv slujbele si rugaciunile colective, si in unitatile de alimentatie publica in care se comercializeaza produse alimentare si bauturi alcoolice sau nealcoolice aflate in afara centrelor comerciale, targurilor, balciurilor si talciocurilor, cu purtarea mastii de protectie si respectarea normelor de protectie sanitara.

HG nr.171/2022 poate fi consultata aici.

Vezi si:

*(EDITABIL) Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea CIM, actualizate la zi

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) Revisal – ghid practic de completare si transmitere, actualizat la zi

*(EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practice, actualizat la zi

*(EDITABIL) Concedierea colectiva – ghid practic

*(EDITABIL) Procedura de aplicare a sanctiunilor disciplinare

(Visited 386 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.