Cadouri oferite salariatelor de 8 martie – tratament fiscal 2022

Potrivit prevederilor art.76 alin.(4) lit.a) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, nu sunt venituri impozabile in intelesul impozitului pe venit ajutoarele de inmormantare, ajutoarele pentru bolile grave si incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru nastere/adoptie, ajutoarele pentru pierderi produse in gospodariile proprii ca urmare a calamitatilor naturale, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la si de la locul de munca al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariatii proprii si membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariatii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Elena Savciuc a mai publicat si:

*(EDITABIL) Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare, actualizat la zi

*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca

* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi

* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, acualizat la zi

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile sunt neimpozabile, in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:

(i) cadouri oferite angajaţilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Pastelui, Craciunului si a sarbatorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite angajaţilor in beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Salarizarea in sectorul privat-ghid practic

 

Va propunem lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic”, actualizata 2022, care vine in ajutorul specialistilor in salarizare, angajatorilor, contabililor cu informatii utile, cu solutii, sfaturi, raspunsuri la probleme din activitatea de salarizare. Detalii aici.

 

Iar potrivit prevederilor art.142 lit.b) din Codul fiscal, veniturile reprezentand cadouri in bani si/sau in natura, inclusiv tichete cadou, oferite salariatilor, precum si cele oferite pentru copiii minori ai acestora, astfel cum este prevazut in contractul de munca sau in regulamentul intern, nu se cuprind in baza lunara de calcul al contributiilor de asigurari sociale.

In cazul cadourilor in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori, veniturile nu sunt cuprinse in baza de calcul al contributiei in masura in care valoarea acestora pentru fiecare persoana in parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depaseste 300 lei:
(…)
(ii) cadouri oferite angajatelor cu ocazia zilei de 8 martie;
(…)

Aceste venituri nu se cuprind nici in baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale de sanatate (art.157 alin.(2) din Codul fiscal) si nici in baza lunara de calcul a contributiei asiguratorii pentru munca (art.220^4 alin.(2) din Codul fiscal).

Partea care depaseste limita de 300 lei reprezinta venit impozabil din salarii si se cuprinde si in baza de calcul a contributiilor sociale obligatorii, conform pct.12 alin.(11) si  pct.5 alin.(1) din Normele de aplicare a Codului fiscal, pentru aplicarea art.76 alin.(4) lit.a) si art.142 lit.b).

Mentionam ca Normele de aplicare a Codului fiscal fac trimitere la plafonul neimpozabil de 150 lei, nefiind actualizate pentru a fi in concordanta cu prevederile Codului fiscal asa cum au fost  modificate prin OUG nr.130/2021 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative, publicata in Monitorul Oficial nr.1202 din 18 decembrie 2021, si care se aplica incepand cu veniturile lunii ianuarie 2022.

Vezi si:  Plafonul neimpozabil pentru cadourile oferite salariatilor creste de la 150 lei la 300 lei, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022

Iar conform prevederilor art. 25 alin.(3) lit.b) pct.3 din Codul fiscal, cheltuielile reprezentand: cadouri in bani sau in natura, inclusiv tichete cadou oferite salariatilor si copiilor minori ai acestora, servicii de sanatate acordate in cazul bolilor profesionale si al accidentelor de munca pana la internarea intr-o unitate sanitara, tichete culturale si tichete de cresa acordate de angajator in conformitate cu legislatia in vigoare, contravaloarea serviciilor turistice si/sau de tratament, inclusiv transportul, acordate de angajator pentru salariatii proprii si membrii lor de familie, precum si contributia la fondurile de interventie ale asociatiilor profesionale ale minerilor sunt cheltuieli sociale, cu deductibilitate limitata, in limita unei cote de pana la 5%, aplicata asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului, potrivit Codului muncii.

Prin urmare, cadourile in bani si/sau in natura, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt venituri neimpozabile si nu sunt cuprinse nici in baza lunara de calcul a contributiilor sociale in masura in care valoarea acestora nu depaseste 300 lei. Iar pentru a nu fi considerate avantaje in bani sau in natura, acordarea acestor beneficii salariatelor trebuie sa fie prevazuta in contractul de munca sau in regulamentul intern.

Amintim ca potrivit prevederilor art.15 alin.(1) din Legea nr.165/2018, articol modificat prind OUG nr.130/2021, tichetele cadou sunt bilete de valoare acordate ocazional angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale. Este interzisa acordarea de tichete cadou altor categorii de beneficiari decat angajatilor proprii pentru cheltuieli sociale.

Iar potrivit Codului fiscal asa cum a fost modificat prin OUG nr.130/2021, cu privire la tratamentul fiscal al tichetelor cadou, incepand cu veniturile aferente lunii urmatoare publicarii ordonantei in Monitorul Oficial, respectiv incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022, tichetele cadou, altele decat cele acordate pentru ocaziile prevazute la art. 142 lit. b) din Codul fiscal, se cuprind in baza de calcul a contributiilor sociale (CAS), a contributiilor sociale de sanatate (CASS) si a contributiei asiguratorie pentru munca (CAM).

Vezi si: Tichetele cadou acordate cu alte ocazii decat cele prevazute de Codul fiscal sunt supuse si contributiilor, incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2022

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

 

(Visited 900 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.