Ministerul Muncii: procedura de evaluare a activitatii desfasurate in cadrul stagiului a fost simplificata

Procedura de evaluare a activitatii desfasurate in cadrul stagiului a fost simplificata de Guvern si devine mai accesibila pentru angajator. Masura va facilita accesul tinerilor absolventi de invatamant superior pe piata muncii.

*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
* Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizat la zi

Guvernul a simplificat procedura de evaluare a activitatii desfasurate de stagiar astfel incat aceasta sa devina mai accesibila pentru angajator. Masura va produce efecte directe si imediate in ceea ce priveste numarul de contracte de stagiu incheiate, facilitand accesul tinerilor absolventi de studii superioare pe piata muncii.

Astfel, proiectul de lege adoptat modifica si completeaza Legea nr.335/2013 privind efectuarea stagiului pentru absolventii de invatamant superior si prevede eliminarea comisiei de evaluare si introducerea obligatiei mentorului de a evalua in mod obiectiv activitatea stagiarului si de a propune modalitati de imbunatatire a acesteia.

De asemenea, aceeasi masura a fost luata si in cazul raportului intocmit in prezent de stagiar, in care sunt descrise activitatile desfasurate. Odata cu intrarea in vigoare a noului act normativ, mentorul va avea obligatia sa realizeze un referat de evaluare cu 10 zile lucratoare inainte de terminarea perioadei de stagiu, pe care sa-l aduca la cunostinta stagiarului in termen de 3 zile lucratoare.

Actul normativ mai prevede ca in cazul in care inceteaza sau se modifica contractul individual de munca al mentorului, acesta are obligatia de a elabora un raport al perioadei de stagiu parcurse de stagiar pana la acel moment. De acest raport se va tine cont la evaluarea finala pe care o face conducatorul compartimentului. Acesta va putea solicita mentorului si alte documente care au stat la baza elaborarii raportului.

Documentul stabileste, de asemenea, ca stagiarul are dreptul sa primeasca referatul de evaluare si certificatul sau adeverinta de finalizare a stagiului si sa conteste referatul de evaluare, daca este cazul. In acelasi timp, contractele de stagiu incheiate potrivit prevederilor Legii nr. 335/2013 si aflate in derulare isi vor produce efectele pana la expirarea duratei pentru care au fost incheiate.

Perioada de stagiu contribuie la cresterea capacitatii de insertie profesionala a tinerilor absolventi, prin acumularea primei experiente de munca, concomitent cu acomodarea cu rigorile unui loc de munca, cu responsabilitatile si exigentele specifice.

Sursa: Ministerul Muncii

(Visited 172 times, 4 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.