Modificari legislative privind eliberarea avizelor de angajare/detasare in munca de catre Inspectoratul General pentru Imigrari

Inspectoratul General pentru Imigrari informeaza ca, incepand cu data de 5 mai a.c., a intrat in vigoare Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 59/2022 pentru modificarea unor acte normative in domeniul strainilor.

Astfel, au fost aduse modificari la OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei in sensul crearii posibilitatii de depunere a solicitarilor de eliberare a avizelor de angajare/detasare la oricare dintre formatiunile teritoriale pentru imigrari si la OUG nr. 194/2002 privind regimul strainilor in Romania, prin extinerea, de la 60 la 180 de zile, a termenului in care strainul poate solicita eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca, de la data obtinerii de catre angajator a avizului de angajare.

In data de 5 mai a.c. a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 450/2022 OUG nr. 59 din 4 mai 2022 pentru modificarea unor acte normative in domeniul strainilor. Masurile prevazute in noul act normativ faciliteaza eliberarea avizelor de angajare/detasare si a vizelor in scop de munca si permit incadrarea in munca intr-un timp mai scurt a lucratorilor straini incadrati in marja contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania.

Ridicarea restrictiilor la nivelul Romaniei, generate de contextul pandemic, au condus la cresterea numarului de solicitari pentru eliberarea avizelor de angajare/detasare in munca, fapt ce a cauzat imposibilitatea structurilor de imigrari responsabile de a gestiona operativ cererile depuse. Totodata, in anul curent, prin HG nr.132/2022 privind stabilirea contingentului de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca in anul 2022, a fost stabilit un contingent de 100.000 de lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca, in crestere cu 100% compartativ cu anul precedent.

Volumul crescut al solicitarilor de eliberare a avizelor de angajare/detasare si de prelungire a dreptului de sedere in scop de munca a ingreunat capacitatea de procesare a acestora, fapt ce a pus presiune pe structurile teritoriale ale Inspectoratului General pentru Imigrari, in mod special pe cele aflate in municipiul Bucuresti si in judetele Constanta, Ilfov, Sibiu, Cluj si Timisoara.

Astfel, noile modificari legislative ofera posibilitatea angajatorilor sa depuna solicitarile de eliberare a avizelor de angajare/detasare in munca la oricare dintre formatiunile teritoriale de imigrari, indiferent daca au sau nu stabilit sediul social pe raza de competenta a judetului unde depun cererile.

De asemenea, ofera posibilitatea strainilor de a solicita eliberarea vizei de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 180 de zile de la data obtinerii de catre angajator a avizului de angajare. In acest sens, conform noului act normativ, termenul a fost prelungit de la 60 la 180 de zile.

Un alt aspect de interes este acela ca avizele de angajare eliberate cu cel mult 60 de zile anterior intrarii in vigoare a actului normativ, pot fi utilizate in termen de 180 de zile de la data eliberarii pentru obtinerea vizelor de lunga sedere pentru angajarea in munca. Viza este solutionata in termen de 20 de zile de catre Centrul National de Vize fara a mai fi necesara obtinerea avizului din partea Inspectoratului General pentru Imigrari.

Prevederile noului act normativ au drept scop decongestionarea situatiei operative prin crearea un flux unitar de lucru la nivel national, contribuind astfel la sprijinirea cetatenilor straini care desfasoara activitati lucrative si a angajatorilor ce incadreaza lucratori straini nou-admisi pe piata fortei de munca din Romania, prin scurtarea timpilor de asteptare pentru depunerea cererilor si incadrea in munca intr-un timp mai scurt.

Sursa: igi.mai.gov.ro

(Visited 279 times, 9 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.