ITM: Activitatea ca PFA considerata vechime in munca (aspecte importante)

Legea nr. 125 din 5 mai 2022 publicata in Monitorul Oficial nr. 456/2022 completeaza Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 44/2008 privind desfasurarea activitatilor economice de catre persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale si intreprinderile familiale.

Elementul de noutate se refera la faptul ca, activitatea economica desfasurata de persoanele fizice autorizate (PFA) constituie vechime in munca sau, dupa caz, vechime in specialitate. Insa, pentru aceasta, este necesar ca persoana juridica sa indeplineasca anumite conditii, astfel noile prevederi vizeaza perioadele in care PFA a desfasurat activitate economica, achitand contributiile, taxele si impozitele legale.

Astfel, potrivit dispozitiilor actului normativ, activitatile economice desfasurate de persoana fizica in calitate de PFA constituie vechime in munca sau, dupa caz, vechime in specialitate daca activitatea economica in cauza a produs venituri nete in anul supus recunoasterii vechimii a caror valoare este cel putin egala cu 12 salarii minime brute pe tara, fiind inregistrata la Oficiul National al Registrului Comertului cu un singur cod CAEN de activitate sau cu codul CAEN principal de activitate pentru care se doreste recunoasterea vechimii.

De asemenea, vechimea in munca si, dupa caz, vechimea in specialitate, se stabileste in funcție de perioada in care PFA a desfasurat activitate economica si a achitat contributiile, taxele si impozitele legale. Prin urmare, nu vor fi luate in considerare “intervalele de timp in care PFA nu a avut activitate generatoare de venit sau a avut activitatea suspendata”.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 512 times, 1 visits today)

2 Responses to ITM: Activitatea ca PFA considerata vechime in munca (aspecte importante)

  1. Denisa says:

    Buna ziua! Ce documente ar trebui sa prezinte o persoana PFA pentru a-i lua in calcul vechimea in munca, in cazul in care se înscrie la un concurs la o instituție publica? Mulțumesc!

  2. Gabriela says:

    Pai si atunci de ce desi nu am avut activitate, am fost onbligata sa achit contributiile retroactiv?

Leave a Reply

Your email address will not be published.