ITM – reglementari legislative privind munca cu zilieri(info utile)

ITM readuce in atentia beneficiarilor obligatiile si drepturile pe care le au, conform legislatiei in vigoare, in cazul in care utilizeaza  munca prestata de zilieri.

Dupa cum stabileste Legea nr. 52/2011, lucratorii cu ziua pot activa in mai multe domenii, printre care agricultura, vanaatoare si servicii anexe, silvicultura, pescuit si acvacultura, activitati de alimentatie (catering) pentru evenimente, restaurante, baruri,  hoteluri si alte facilitati de cazare, baze si cluburi sportive, gradini zoologice, botanice, intretinere peisagistica si spatii verzi, etc.

In acest an, lista domeniilor de activitate in care se poate presta munca necalificata a fost extinsa cu un nou domeniu, respectiv  ”activitati de studiere a pietei si de sondare a opiniei publice”.

De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au, de acum, posibilitatea sa foloseasca munca cu zilieri si pentru intretinerea spatiilor verzi din domeniul public.

In ceea ce priveste cuantumul remuneratiei brute orare, acesta poate fi negociat intre parti, dar nu poate fi mai mic decat valoarea orara a salariului minim, care in acest an este 15,239 lei/ora (conform HG nr. 1.071/2021). Aceasta e valoarea pe care trebuie sa o respecte beneficiarii in aproape toate domeniile de activitate unde folosesc zilieri, cu exceptia sectorului agricol si in industria alimentara. In aceste domenii, de la 1 iunie 2022, valoarea minima a remuneratiei la care are dreptul zilierul este 17,928 lei/ora conform prevederilor Legii nr.135/2022.

Zilierii sunt platiti, in general, la finalul fiecarei zile de lucru, dar este posibila si plata la finalul unei saptamani de munca, la finalul lunii sau chiar la finalul perioadei de lucru. Plata remuneratiei se poate face prin orice mijloc legal de plata, de obicei, in numerar sau prin virarea banilor intr-un cont bancar.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il faca beneficiarul activitatii prestate de un zilier este sa inregistreze, la inceputul zilei de munca, datele de identificare in Registrul electronic de evidenta a zilierilor.

Toate drepturile si obligatiile pe care atat beneficiarul, cat si zilierul le au in activitatea lor sunt prevazute de Legea 52/2011.

Sursa – ITM Salaj

(Visited 376 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.