Contracte de munca cu timp partial in constructii, agricultura si industria alimentara – se mai aplica facilitatile fiscale, din august 2022?

Codul fiscal prevede la art.60 pct.5 lit.c) si pct.7 lit.c), dupa modificarea prin OG nr.16/2022, ca incepand cu veniturile aferente lunii august 2022, veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)-(3), realizate de persoanele fizice pentru care se aplica scutirea sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 lei lunar. Scutirea se aplica pentru sumele din venitul brut lunar de pana la 10.000 lei inclusiv, obtinut din salarii si asimilate salariilor prevazute la art. 76 alin. (1)—(3), realizate de persoanele fizice. Partea din venitul brut lunar ce depaseste 10.000 lei nu beneficiaza de facilitati fiscale.

Elena Savciuc a mai publicat si:
Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
Regulament intern: model si documente conexe (EDITABIL)
Dosarul personal al salariatului – acte, modele si formulare necesare (EDITABIL)

Fata de prevederea anterioara, observam doar modificarea plafonului pentru aplicarea facilitatilor fiscale, de la 30.0000 la 10.000.

Prevederea privind aplicarea scutirii se face in continuare prin raportare la un salariu de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3000 lei lunar. Codul fiscal prevede la art.60 pct.5 lit.d) si la pct.7 lit.d) ca scutirea se aplica potrivit procedurii aprobate prin ordin al ministrului finantelor, iar prin Ordinul nr.1528/2022 si Ordinul nr.1525/2022 au fost aprobate procedurile de acordare a facilitatilor fiscale care stabilesc ca, conditia prevazuta la art. 60 pct. 5 lit. c) si pct.7 lit.c) din Codul fiscal, privind salariul brut de incadrare in cazul contractelor individuale de munca cu norma intreaga, incheiate potrivit legii, se considera indeplinita daca veniturile brute lunare din salarii si asimilate salariilor sunt calculate la un salariu brut de incadrare pentru 8 ore de munca/zi de minimum 3.000 de lei lunar. Salariul minim brut pe tara de 3.000 de lei lunar este stabilit proportional cu castigul salarial brut de baza pentru un program de lucru in medie de 167,333 de ore pe luna.

Pentru salariatii care au incheiate contracte de munca cu timp partial, incheiate potrivit legii, facilitatile fiscale se acorda numai daca castigul salarial brut de baza este stabilit proportional cu castigul brut de baza pentru un program de lucru normal de 8 ore/zi.

Prin urmare, intelegem din prevederile legale mentionate ca in domeniul constructiilor, sectorul agricol si in industria alimentara se aplica in continuare facilitatile fiscale in cazul contractelor de munca cu timp partial.

Detalii despre taxarea contractelor de munca cu timp partial gasiti aici: OG nr.16/2022: majorarea contributiilor pentru contractele de munca cu timp partial – din august 2022

Insa, in cazul in care contributia de asigurari sociale calculata la ventul realizat este mai mica decat contributia de asigurari sociale calculata la salariul minim brut pe tara (2550 lei – in vigoare la acest moment), diferenta se suporta de catre angajator. Contributia de asigurari sociale (la pensie) se va calcula prin aplicarea cotei de 21.25% sau 25% daca salariatii in cauza au optat pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat.

Ce se intampla insa in cazul contributiei la asigurari sociale de sanatate, avand in vedere ca salariatii care desfasoara activitate in aceste sectoare sunt scutiti de la plata contributiei la sanatate?

Aici facem trimitere la art.168 alin. (6^1), alineat introdus prin OG nr.16/2022, care stabileste ca prevederile art. 146 alin. (5^6)-(5^9) si ale art. 154 alin. (1) lit. r) si s) se aplica in mod corespunzator. Iar la art.154 alin.(1) lit.r) si s) avem prevazuta exceptarea de la plata contributiei de asigurari sociale pentru cele 3 sectoare mentionate mai sus.

Asteptam insa si modificarea D112 in vederea aplicarii din punct de vedere tehnic a acestor prevederi.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,777 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.