ITM: tatal poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-nascut

ITM informeaza angajatorii si angajatii, ca in Monitorul Oficial nr. 845 din 29 august 2022 a fost publicata Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei nr.117 din august 2022 care modifica si completeaza Legea concediului paternal.

Astfel, conform actului normativ, concediul paternal se acorda in scopul de a asigura participarea efectiva a tatalui la ingrijirea copilului nou-nascut si de a facilita concilierea vietii profesionale cu viata de familie a lucratorilor care sunt parinti, prin lucrator fiind definita persoana care desfasoara activitate in baza unui raport de munca sau de serviciu, incheiat conform legii.

Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de lucrator are dreptul la un concediu paternal platit de 10 zile lucratoare, acesta avand de asemenea dreptul de a cumula concediul paternal platit cu dreptul la invoire platita, permisie sau zile de concediu, dupa caz, pentru nasterea unui copil, prevazut de reglementarile legale in vigoare aplicabile categoriei de personal din care face parte.

Concediul paternal se acorda la cerere, in primele 8 saptamani de la nasterea copilului, justificat cu certificatul de nastere al acestuia, din care rezulta calitatea de tata a solicitantului.

Indemnizatia pentru concediul paternal se plateste din fondul de salarii al angajatorului si este egala cu salariul corespunzator perioadei respective.

In cazul in care tatal copilului nou-nascut a obtinut atestatul de absolvire a cursului de puericultura, durata concediului paternal se majoreaza cu 5 zile lucratoare.

Ca element de noutate, tatal poate beneficia de majorarea concediului paternal pentru fiecare copil nou-nascut, pe baza atestatului de absolvire a cursului de puericultura, indiferent cand este acesta obtinut.
Atragem atentia asupra faptului ca angajatorii au obligatia de a aproba concediul paternal si de a informa angajatii cu privire la dreptul stabilit potrivit actului normativ.

Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu in cazul lucratorului care se afla in concediu paternal, exceptie facand concedierea pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.

Refuzul angajatorului de a aproba acordarea concediului paternal precum si incetarea de catre acesta a raporturilor de munca sau de serviciu in perioada in care lucratorul se afla in concediu paternal din alte motive decat cele care vizeaza reorganizarea judiciara sau falimentul, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda contraventionala cuprinsa intre 4000 lei si 10.000 lei.

Sursa: ITM Arad

(Visited 111 times, 3 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.