ITM: sarbatori legale (obligatiile angajatorului)

Potrivit legislatiei muncii in vigoare, zilele de 30 noiembrie – Sfantul Andrei si 1 decembrie – Ziua Nationala a Romaniei sunt zile de sarbatoare legala.

Codul muncii stabileste ca in zilele de sarbatoare legala nu se lucreaza indiferent ca este vorba de salariatii din sistemul privat sau din cel public, angajatorul avand obligatia de a le acorda, nefiind necesara o solicitare din partea salariatilor.

Prin exceptie, pot presta activitate in zilele de sarbatoare legala doar salariatii care lucreaza in unitaţi sanitare, de alimentaţie publica sau in unitati in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului procesului de producţie sau specificului activitaţii.

Angajatorul, care a desfasurat activitate cu incadrare in limitele exceptiilor prevazute de Codul muncii, este obligat sa compenseze ziua respectiva prin acordarea de timp liber corespunzator, in cel mult 30 de zile calendaristice.

Daca nici in interiorul acestui termen nu poate fi compensata ziua de sarbatoare lucrata, atunci angajatorul are obligatia de a acorda un spor la salariu de cel putin 100%, corespunzator muncii prestate.

Potrivit H.G. nr.96/2022, in data de 2 decembrie 2022 se acorda o zi libera suplimentara pentru personalul din sistemul public, care va trebui recuperata, pana la sfarsitul anului, prin prelungirea corespunzatoare a timpului de lucru.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 1,918 times, 1 visits today)

One Response to ITM: sarbatori legale (obligatiile angajatorului)

  1. Vlase Ionel says:

    După ce sa făcut orele pe luna respectiva la începutul lunii se pune liber in prima zi fără a fi anunțat salariatul, spunând că nu se poate veni la muncă in zi de sărbătoare

Leave a Reply

Your email address will not be published.