Salarizarea in sectorul privat – ghid practic, actualizata in baza legii nr.283/2022 si a ordinului nr.2171/2022

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic”, actualizata 2023, vine in ajutorul specialistilor in salarizare, angajatorilor, contabililor cu informatii utile, cu prezentarea bazei legale, cu solutii, sfaturi, raspunsuri la probleme din activitatea de salarizare.

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” raspunde, in cele 407 de pagini, la astfel de intrebari:
– Concediu de odihna acordat salariatului in avans. Cum recupereaza angajatorul indemnizatia de concediu de odihna necuvenit?
– Concediul de odihna in cazul contractului individual de munca cu timp partial. De cate zile de concediu de odihna are dreptul un salariat cu ore/saptamana sau ore/luna?
– O persoana are doua contracte de munca la acelasi angajator si prezinta certificat de concediu medical. Cum procedam?
– Concediul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?
– Salariatul este in concediu medical, dar doreste sa-si reia activitatea inainte de expirarea certificatului medical. Cum procedam?
– Salariatul are poprire pe salariu si prezinta certificat de concediu medical. Cum procedam?
– Concediu medical la expirarea contractului de munca pe durata determinata. Cum procedam?
– Drepturi salariale acordate in baza unei hotarari judecatoresti: cum declaram aceste venituri in D112?
– Angajat cu norma intreaga se pensioneaza pe caz de boala cu drept de munca de 4 ore pe zi. Cum procedam?

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” vine si cu 62 de spete utile, dar si cu 59 de modele de documente editabile care pot fi adaptate usor de orice societate in functie de situatie si necesitate.

Lucrarea “Salarizarea in sectorul privat – ghid practic” a fost actualizata in 09.01.2023, dupa cum urmeaza:
– Au fost aduse actualizari documentului si unor modele de documente in baza modificarilor si completarilor aduse Codului fiscal, care se aplica de la 1 ianuarie 2023.
– Au fost actualizate modelele de acte aditionale din prezenta lucrare, in baza modificarilor si completarilor aduse Codului muncii prin Legea nr.283/2022, noului model cadru al contractului individual de munca, aprobat prin Ordinul nr.2171/2022.
– A fost acualizat modelul de Decizie colectiva / de constatare privind majorarea salariului prin efectul legii, precum si notele de subsol, in baza prevederilor HG nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata si in baza OUG nr.168/2022.
– A fost adaugat un nou model de cerere – Cerere de concediu de ingrijitor.
– A fost actualizat modelul Nota de informare cu privire la obligatia salariatilor de a adera la un fond de pensii administrat privat (pilonul II), s-a eliminat trimiterea la Ordinul nr.585/2021.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 850 times, 2 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.