ITM: salariul de baza pentru angajatii cu o vechime mai mare de 2 ani (info utile)

In anul 2021 a fost introdusa in Codul muncii o prevedere conform careia angajatorii au obligatia de a majora salariile angajatilor stabilite la nivelul minim, dupa o perioada de activitate de cel mult 2 ani, care incepe sa curga de la 1 ianuarie 2022, potrivit OUG nr.142/2021.

„Incepand cu data de 1 ianuarie 2022, salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata (…) poate fi aplicat pentru un salariat pentru o perioada de maxim 24 de luni, de la momentul incheierii contractului individual de munca. Dupa expirarea perioadei respective, acesta va fi platit cu un salariu de baza superior salariului de baza minim brut pe tara garantat in plata.
Prevederile (…) se aplica si pentru salariatul platit cu salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, care are deja incheiat un contract individual de munca, perioada de maxim 24 de luni fiind calculata incepand cu data de 1 ianuarie 2022”

Ca urmare, abia din 2024 angajatorii vor fi obligati sa majoreze salariile acestor angajati la un nivel superior salariului minim pe economie care va fi in vigoare la 1 ianuarie 2024.

Majorarea se va aplica atat salariatilor cu contracte individuale de munca nou-incheiate, cat si pentru cei cu contracte aflate in derulare. In acest mod, exista egalitate de tratament pentru toate contractele individuale de munca, indiferent de data incheierii acestora.

Precizam ca aceasta majorare face obiectul unui act aditional. Astfel, chiar daca este impusa prin lege, doar majorarea in sine constituie obiectul obligatiei conform actului normativ, dar valoarea efectiva a salariului se va stabili prin negociere intre parti. Ca urmare, fiind o modificare a unui element esential al contractului de munca, este nevoie de intocmirea unui act aditional semnat de ambele parti.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 4,203 times, 10 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.