Concedii medicale – ghid practic, lucrare actualizata 2023 (OG nr.16/2022, HG nr.1577/2022, OUG nr.168/2022)

Lucrarea “Concedii medicale – ghid practic”, actualizata 2023, vine in ajutorul specialistilor in salarizare, angajatorilor, contabililor cu informatii utile, cu prezentarea bazei legale privind concediile medicale, cu sfaturi, exemple de calcul a indemnizatiilor de concediu medical, regimul fiscal, in functie de tipul concediului medical, modele de documente.

Lucrarea “Concedii medicale – ghid practic” raspunde, in cele peste 200 de pagini, la astfel de intrebari:
– O persoana are doua contracte de munca la acelasi angajator si prezinta certificat de concediu medical. Cum procedam?
– Concediul medical se suprapune cu o zi lucrata de salariat. Cum pontam salariatul in ziua in care a muncit, dar are si concediu medical?
– Salariatul este in concediu medical, dar doreste sa-si reia activitatea inainte de expirarea certificatului medical. Cum procedam?
– Concediu medical la expirarea contractului de munca pe durata determinata. Cum procedam?

Lucrarea “Concedii medicale – ghid practic” vine si cu 28 de spete utile, exemple de calcul a indemnizatiei de concediu medical, modele de documente editabile, dar si cu raspunsuri la multe spete privind concediile medicale.

De ce sa achizitionezi lucrarea “Concedii medicale – ghid practic”?
Lucrarea “Concedii medicale – ghid practic” prezinta informatii si explicatii utile cu privire la stagiul de cotizare, determinarea bazei de calcul a indemnizatilor de concediu medical, regimul fiscal al indemnizatiilor de concediu medical, in functie de tipul medicalului, recuperarea indemnizatiei de concediu medical din FNUASS sau de la Casa de pensii, situatii care pot reprezenta refuzuri justificate la plata indemnizatiilor de concediu medical.

Istoric actualizari
Actualizare 1 (29.01.2023):
Lucrarea a fost revizuita pentru a fi in concordanta cu ultimele modificari legislative.
– Au fost aduse actualizari documentului cu privire la deducerea personala, de la punctele din lucrare care prezinta deducerea personala si indemnizatia de concediu medical, in baza modificarilor aduse Codului fiscal prin OG nr.16/2022, care se aplica de la 1 ianuarie 2023.
– Au fost eliminate din lucare doua studii de caz, care nu se mai aplica, si renumerotate celalalte studii de caz.
– Au fost aduse actualizari studiului de caz privind dreptul tatalui la concediul de lauzie neefectuat de mama copilului decedata la nastere sau in perioada concediului de lauzie, in baza HG nr.1577/2022 pentru modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii concediului paternal nr. 210/1999, aprobate prin HG nr. 244/2000.
– Au fost aduse actualizari punctului din lucrare care prezinta concediul medical in cazul facilitatilor fiscale pentru domeniul constructii, sectorul agricol si in industria alimentara, in baza OUG nr.168/2022 (cu privire la salariul minim in constructii).
– Au fost aduse cateva modificari si completari de continut.

savciuc1Autor: Elena Savciuc – expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,419 times, 1 visits today)

One Response to Concedii medicale – ghid practic, lucrare actualizata 2023 (OG nr.16/2022, HG nr.1577/2022, OUG nr.168/2022)

  1. NUTU Mihaela says:

    abonare

Leave a Reply

Your email address will not be published.