Concediul de odihna este un drept al tuturor angajatilor si acest drept nu poate fi limitat de angajator, iar angajatul nu poate fi obligat sa cedeze concediul si nici sa renunte la el conform prevederilor Codului Muncii.
Durata minima a concediului de odihna este de 20 de zile lucratoare pe an. In cazul salariatilor minori, a celor care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, nevazatorilor, altor persoane cu handicap, angajatorii trebuie sa acorde, pe langa durata minima a concediului de odihna, trei zile lucratoare in plus. De asemenea, salariatele care urmeaza o procedura de fertilizare “in vitro” au dreptul tot la trei zile de odihna suplimentare.
Important! Perioadele de incapacitate temporara de munca a angajatului, concediul de maternitate, concediul de risc maternal, concediul de ingrijire copil bolnav precum si concediul de ingrijitor, concediul paternal si absenta pentru urgentele familiale sunt considerate perioade de activitate prestata care nu afecteaza numarul zilelor de concediu de odihna.
Zilele de sarbatoare legala in care nu se lucreaza sunt in numar de 15, fiind stabilite tot prin dispozitiile Codului muncii.
Totodata, in cazul unor evenimente familiale deosebite, salariatii au dreptul la zile libere platite. Natura evenimentelor si numarul zilelor libere sunt stabilite prin contractul colectiv de munca sau regulamentul intern. Chiar si in situatia in care in contractul colectiv de munca sau in regulamentul intern nu se regasesc aceste prevederi, angajatorul tot are obligatia de a le acorda, fiind un drept al salariatului stabilit de lege.
Sarbatorile legale in care nu se lucreaza, precum si zilele libere platite stabilite prin contractul colectiv de munca sau prin regulamentul intern nu sunt incluse in durata concediului de odihna anual.
Concediul paternal este un alt tip de concediu pe care angajatorul are obligatia de a-l acorda, indiferent de vechimea salariatului in unitate. Tatal copilului nou-nascut care are calitatea de salariat are dreptul la un concediu paternal platit de zece zile lucratoare, iar daca face un curs de puericultura, durata concediului se mareste cu cinci zile. Acest tip de concediu este platit de catre angajator din fondul de salarii.
Nou-introduse si diferite fata de evenimentele familiale deosebite sunt cele 10 zile pe an de care poate beneficia un salariat pentru urgente familiale. Aceste zile, introduse recent in Codul muncii, pot fi luate de salariat pentru a fi alaturi de familie in situatii neprevazute cauzate de boala sau accident. Spre deosebire de liberele pentru evenimentele deosebite, aceste zile trebuie recuperate, iar partile vor stabili, de comun acord, modul in care se va recupera perioada respectiva.
Tot ca element de noutate in Codul muncii este si concediul de ingrijitor cu o durata de cel mult cinci zile lucratoare pe an care se acorda de catre angajatori, la cerere, salariatilor care ingrijesc ori sprijina o ruda sau o persoana cu probleme grave de sanatate care sta in aceeasi locuinta cu acestia.
Sursa: ITM Salaj
(Visited 819 times, 1 visits today)
Leave a Reply