Decizia CJUE din 02.03.2023: repausul zilnic trebuie sa fie acordat independent de durata repausului saptamanal

Prin Decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) din data de 2 martie 2023, in cauza C-477/2021, Curtea arata ca perioadele de repaus zilnic si saptamanal constituie doua drepturi distincte care urmaresc obiective diferite.

Repausul zilnic permite lucratorului sa se sustraga din mediul sau de lucru pe parcursul unui numar determinat de ore, care trebuie sa fie nu numai consecutive, ci si sa urmeze direct unei perioade de lucru.

Repausul saptamanal permite lucratorului sa se odihneasca in cursul fiecarei perioade de sapte zile. In consecinta, trebuie sa se garanteze lucratorilor exercitarea efectiva a fiecaruia dintre aceste drepturi.

Din comunicatul de presa publicat in data de 2 martie 2023, pe site-ul https://curia.europa.eu/ aflam urmatoarele:
Un mecanic de locomotiva angajat de MÁV-START, societatea de cai ferate nationala maghiara, contesta la Curtea din Miskolc decizia angajatorului sau de a nu ii acorda o perioada de repaus zilnic de cel putin 11 ore consecutive (de care trebuie sa beneficieze lucratorii in decursul unei perioade de 24 de ore in temeiul Directivei privind organizarea timpului de lucru), atunci cand aceasta perioada preceda sau urmeaza unei perioade de repaus saptamanal sau unui perioade de concediu.

In ceea ce o priveste, MÁV-START afirma ca, in conditiile in care contractul colectiv de munca aplicabil in speta acorda o perioada minima de repaus saptamanal cu mult mai mare (de cel putin 42 de ore) fata de cea impusa de directiva (de 24 de ore), angajatul sau nu este nicidecum defavorizat prin decizia pe care a luat-o.

Curtea din Miskolc solicita Curtii de Justitie sa stabileasca in principal daca, in temeiul directivei, o perioada de repaus zilnic acordata in continuarea sau inaintea unei perioade de repaus saptamanal face parte din aceasta din urma.

Prin hotararea pronuntata astazi, Curtea arata ca perioadele de repaus zilnic si saptamanal constituie doua drepturi distincte care urmaresc obiective diferite.

Repausul zilnic permite lucratorului sa se sustraga din mediul sau de lucru pe parcursul unui numar determinat de ore, care trebuie sa fie nu numai consecutive, ci si sa urmeze direct unei perioade de lucru.

Repausul saptamanal permite lucratorului sa se odihneasca in cursul fiecarei perioade de sapte zile. In consecinta, trebuie sa se garanteze lucratorilor exercitarea efectiva a fiecaruia dintre aceste drepturi.

Or, o situatie in care repausul zilnic ar face parte din repausul saptamanal ar goli de continut dreptul la repaus zilnic, privand lucratorul de valorificarea efectiva a acestuia, atunci cand beneficiaza de dreptul la repaus saptamanal.

In acest context, Curtea retine ca directiva nu se limiteaza sa stabileasca in mod global o perioada minima pentru dreptul la repaus saptamanal, ci precizeaza in mod expres ca aceasta perioada se adauga perioadei aferente dreptului la repaus zilnic. Rezulta ca perioada de repaus zilnic nu face parte din perioada de repaus saptamanal, ci se adauga la aceasta, chiar daca il preceda in mod direct.

Curtea arata totodata ca dispozitiile mai favorabile pe care le prevede reglementarea maghiara, in raport cu directiva, in privinta duratei minime a repausului saptamanal nu poate priva lucratorul de alte drepturi care ii sunt conferite prin aceasta directiva si in special de dreptul la repaus zilnic. Astfel, repausul zilnic trebuie sa fie acordat independent de durata repausului saptamanal prevazuta de reglementarea nationala aplicabila.

Comunicatul de presa poate fi consulatat aici.

Vezi si:
*Salarizarea in sectorul privat – ghid practic si modele documente editabile
* (EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe
* (EDITABIL) Negocierea si incheierea contractului colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic

savciuc1Autor: Elena Savciuc – expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
* Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 1,528 times, 4 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.