Potrivit art. 55 lit. b) din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca poate inceta ca urmare a acordului partilor, la data convenita de parti.
Elena Savciuc a mai publicat si:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Contractul colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi
Iar potrivit art. 31 alin. (3) din Codul muncii, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Astfel, daca angajatorul este de acord cu solicitarea salariatului de a inceta contractul de munca prin acordul partilor, acesta va inceta de la data convenita de parti, chiar daca salariatul se afla in perioada de proba. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art. 55 alit.b) din Codul muncii.
Daca, insa, angajatorul nu este de acord cu solicitarea salariatul de incetare a contractului de munca prin acordul partilor, salariatul trebuie sa revina cu un alt inscris prin care sa notifice angajatorul privind incetarea contratului de munca in perioada de proba. In aceasta situatie contractul de munca va inceta in baza art. 31 alin. (3) din Codul muncii.
Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center
(Visited 461 times, 2 visits today)
Leave a Reply