Pensie limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Salariatul poate continua activitatea in baza aceluiasi CIM? Aflati ce spun specialistii

Potrivit art.56 alin.(1) lit.c) teza intai din Codul muncii, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, contractul individual de munca inceteaza de drept la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, cu caracter exceptional, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, in termen de 30 de zile calendaristice anterior implinirii conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, la varsta de 65 de ani.

Elena Savciuc a mai publicat si:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Contractul colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi
*(EDITABIL) 145 de modele si formulare necesare la incheierea, executarea, modificarea, suspendarea si incetarea contractului individual de munca, actualizate la zi

Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la alin. (1) lit. c) teza intai (a se vedea art.56 alin.(3) din Codul muncii).

O alta exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca o regasim la alin.(4) a art.56 din Codul muncii care prevede ca, pe baza unei cereri formulate cu 30 de zile inainte de data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare si cu aprobarea angajatorului, salariatul poate fi mentinut in aceeasi functie maximum 3 ani peste varsta standard de pensionare, cu posibilitatea prelungirii anuale a contractului individual de munca.

Asadar, dupa cum se observa din prevederile legale mentionate mai sus, in ambele situatii prevazute ca exceptie de la incetarea de drept a contractului de munca se face referire la situatia indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare.

Art.56 alin.(1) lit.c) teza a doua ultima ipoteza din Codul muncii prevede ca incetarea de drept a contractului de munca intervine si la data comunicarii deciziei de pensie pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare. Insa, nu regasim aceasta situatie la exceptiile de la incetarea de drept a contractului individual de munca cu posibilitatea salariatului de a continua activitatea in baza aceluiasi contract de munca.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 822 times, 4 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.