Obtinerea avizului de angajare la schimbarea locului de munca a cetatenilor straini NON-UE – info utile

Potrivit prevederilor art. 17 din OG nr. 25/2014 privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei si pentru modificarea si completarea unor acte normative privind regimul strainilor in Romania, articol modificat prin OUG nr.143/2022, strainul incadrat in munca in baza avizului de angajare, cu exceptia celui pentru lucratori sezonieri, poate ocupa un nou loc de munca, la acelasi angajator sau la alt angajator, oricand pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE. Strainul este incadrat in noul loc de munca in baza unui nou aviz de angajare obtinut de angajator in conditiile prezentei ordonante.

Elena Savciuc a mai publicat si:
*(EDITABIL) Regulament intern: model si documente conexe, actualizat la zi
*(EDITABIL) Contractul colectiv de munca la nivel de unitate – ghid practic, actualizat la zi
*(EDITABIL) Salarizarea in sectorul privat – ghid practice, actualizata la zi

Astfel, in cazul in care lucratorul strain schimba locul de munca, dar ramane la acelasi angajator care a obtinut initial avizul de angajare, noul aviz se elibereaza angajatorului fara indeplinirea conditiilor generale prevazute la art. 4 alin. (2) lit. b), e) si f) din OG nr.25/2014 si, dupa caz, fara indeplinirea conditiilor speciale prevazute la art. 7 alin. (2) lit. a) sau la art. 9 alin. (2) lit. a) din OG nr.25/2014 pentru eliberarea unui astfel de document in cazul lucratorilor permanenti sau stagiari.

In cazul ocuparii unui nou loc de munca la alt angajator, noul aviz de angajare se elibereaza unui alt angajator cu indeplinirea tuturor conditiilor generale prevazute la art. 4 din OG nr.25/2014) si, dupa caz, cu indeplinirea tuturor conditiilor speciale prevazute la art.7 si art.9 din OG nr.25/2014, dupa caz.

Ocuparea unui nou loc de munca la un alt angajator, pe perioada de valabilitate a permisului unic ori a Cartii albastre a UE, se poate realiza doar in baza acordului scris al angajatorului anterior, document care este depus de noul angajator la Inspectoratul General pentru Imigrari, cu conditia sa nu fi trecut mai mult de un an de la momentul inregistrarii contractului individual de munca incheiat cu angajatorul anterior.

Aceste prevederi nu se aplica in cazul in care incetarea contractului individual de munca a intervenit din initiativa angajatorului anterior sau ca urmare a acordului partilor ori prin demisia strainului daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca, in conditiile prevazute de Codul muncii.

Pentru eliberarea noului aviz de angajare se depune si cazierul judiciar al strainului eliberat de autoritatile romane.

Iar Legea nr.382/2022 privind aprobarea OUG nr. 143/2022 pentru modificarea art. 17 din OG nr. 25/2014, in vigoare din data de 2 ianuarie 2023, prevede la art.II ca, strainii care au intrat legal pe teritoriul Romaniei si carora le-a expirat permisul unic pot solicita un nou permis unic, in termen de 90 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, daca incetarea raportului de munca al strainului a fost inregistrata cu cel mult 18 luni inaintea datei de intrare in vigoare a prezentei legi. Aceste prevederi nu se aplica strainilor pentru care Inspectoratul General pentru Imigrari a emis decizia de returnare pana la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

savciuc1Autor: Elena Savciuc, expert legislatia muncii, membru acreditat UNELM
*Experienta de peste 15 ani in domeniul resurselor umane in companii cu peste 700 de angajati din industria prelucratoare, constructii si call center

(Visited 874 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.