ITM: Zile libere pentru salariatii parinti (info utile)

Sindicatele din educatie au anuntat ca au luat decizia ca din 22 mai 2023 sa declanseze greva generala in unitatile de invatamant unde exista membri de sindicat.

In acest context, reamintim optiunile salariatilor parinti, care nu au cu cine sa-si lase copiii acasa in eventualitatea grevei generale in anumite unitati de invatamant:

O prima optiune ar fi recurgerea la concediul de odihna la care angajatul are dreptul in fiecare an calendaristic conform legii.

O alta varianta ar fi solicitarea unor zile de concediu fara plata, care potrivit Codului Muncii, se acorda pentru rezolvarea unor situatii personale.

De asemenea, salariatii parinti care au efectuat munca suplimentara pot cere compensarea acesteia cu timp liber platit.

Pe de alta parte, daca activitatea din unitate o permite, angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni.

Telemunca poate fi o alta optiune. In acest caz, angajatul trebuie sa-si poata duce la indeplinire atributiile de munca folosind tehnologia informatiei si comunicatiilor, insa este nevoie de un acord al partilor chiar daca este pe o perioada determinata.

In situatia in care natura activitatii o permite, salariatul poate sa isi desfasoare munca la domiciliu. In acest caz angajatorului ii revine obligatia de a asigura transportul la şi de la domiciliul salariatului al materiilor prime şi materialelor pe care le utilizeaza in activitate, precum şi al produselor finite pe care le realizeaza.

Precizam ca Legea nr. 19/2020 care le permite parintilor sa ceara zile libere platite pentru supravegherea copiilor in situatiile in care activitatea scolilor, gradinitelor si creselor este suspendata sau inchisa temporar nu se aplica in contextul grevei generale a cadrelor didactice. Prevederile acestei legi sunt aplicabile numai in cazul conditiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situatii extreme decretate de autoritati.

Sursa: ITM Salaj

(Visited 1,443 times, 1 visits today)

Leave a Reply

Your email address will not be published.